Caster Semenya drev under flera år rättsliga processer mot det internationella friidrottsförbundet. Foto: Christiaan Kotze

Friidrotten vill skärpa könsreglerna: ”Måste skydda damidrotten”

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella friidrottsförbundet WA vill skärpa reglerna för könstest och införa ett salivprov för att bevisa att man är kvinna.

– Det här säkerställer att regelverket håller jämna steg med den senaste informationen vi har tillgänglig. Att bevara integriteten i damklassen är en grundläggande princip inom friidrotten, säger WA:s (World Athletics) ordförande Sebastian Coe, enligt The Guardian.

I kölvattnet kring den infekterade debatten runt 800 m-löparen Caster Semenya, som stämde WA i flera instanser, har förbundet agerat för att skydda damidrotten och infört restriktioner för testosterongränser och manligt genetiska uppsättningar.

En arbetsgrupp kommer att lämna över sitt betänkande till WA:s styrelse i början av mars. Förslaget innebär att man måste bevisa att man är kvinna i ett biologiskt sammanhang för att få tävla.

Ett test på torkat blod

Det betyder rent praktiskt att man lämnar ett salivprov, vilket man endast kommer att behöva göra en gång under sin karriär. Ett test på torkat blod skulle också kunna användas, skriver Independent.

För två år sedan förbjöd WA personer som genomgått puberteten som pojkar eftersom undersökningar visar att transkvinnor hade en kapacitetsfördel.

Nyligen skrev Donald Trump under en presidentorder som förbjuder transpersoner inom damidrotten i USA.

– Det handlar om sunt förnuft, säger Trump.

Redan under sin första dag som president undertecknade Donald Trump en order där det slogs fast att den officiella ståndpunkten för USA:s regering är att det endast finns två kön och förbjöd transpersoner att tjänstgöra i USA:s armé.

Nyhetsklipp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.