Petra Sörling om friidrottens prispengar: ”Det kom som en överraskning” Foto: Bildbyrån

Friidrottens prispengar på OS skapar reaktioner: ”Blir en vattendelare”

Uppdaterad
Publicerad

Friidrotten kommer som första internationella förbund dela ut prispengar till guldmedaljörerna på OS.

– Det kom som en överraskning. Jag tror det kommer leda till en större ideologisk diskussion inom idrotten, säger IOK-ledamoten Petra Sörling till SVT Sport.

Ära och berömmelse, men inga prispengar. Det har varit den gyllene regeln på OS – fram till nu.

Det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, har som första internationella förbund brutit mot den heliga principen.

OS i Paris 2024

Under onsdagen meddelade WA:s president Sebastian Coe att varje friidrottare som vinner guld på OS i Paris kommer få motsvarande en halv miljon svenska kronor i prispengar.

Till nästa sommar-OS i Los Angeles 2028 ska även silver- eller bronsmedaljörer belönas med pengar.

”På OS har det handlar om äran”

Någon som reagerade på nyheten är Internationella Olympiska Kommitténs svenska ledamot Petra Sörling.

– Det är en ideologisk fråga. Det här med prispengar, vissa idrotter har det och andra inte (på sina tävlingar), men på OS har det handlat om äran, säger hon.

– Sedan finns det idrottare med bonussystem genom sina nationella förbund. Men det här kommer, för de aktiva, ge olika förutsättningar. För friidrotten är det kanske inte så mycket pengar, men för andra mindre idrotter är det det. Det kommer bli en vattendelare inom idrotten.

Petra Sörling är också överraskad över hur nyheten presenterades.

De senaste dagarna har både hon och Sebastian Coe varit på SportAccords årliga kongress. Det är en global organisation som representerar de internationella idrottsförbundens intressen.

”Jag är oerhört förvånad”

Sörling, som sitter i organisationens exekutiva kommitté, menar att det fanns tillfällen för Coe att berätta om beslutet under kongressen när alla var samlade.

Istället kom nyheten om friidrottens prispengar på OS i ett pressmeddelande.

– Vi har haft kongress i tre dagar, det hade varit ett ypperligt tillfälle att demokratiskt diskutera frågan. Jag är oerhört förvånad över att man går ut med nyheten på det här sättet, säger Sörling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet