Sebastian Coes, till vänster, samtal till Björn Eriksson kan vara en viktig pusselbit i friidrottens korruptionsskandal. Foto: Bildbyrån

Friidrotts-VM 2021 utreds av fransk polis

Uppdaterad
Publicerad

Det kontroversiella beslutet att tilldela Eugene friidrotts-VM 2021 utreds sedan tio dagar av fransk polis. Det kan öppna dörren för Göteborg, som fick nobben i våras.

– Det finns saker som vi behöver få klarhet i, säger en talesperson för fransk polis till Reuters.

Beskedet tas emot med glädje av friidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

– Det här är en upprättelse för oss och något vi hävdat ända sedan det olycksaliga beslutet togs i april. Nu kanske vi kan gå till botten med det här och se om det bara kom till efter ett uselt beslut eller om det låg brottslighet bakom, säger Eriksson till SVT Sport.

Göteborg, som haft VM en gång 1995, hoppades få mästerskapet till 400-årsjubiléet av staden men fick inte ens presentera sitt upplägg.

– Skulle det visa sig att kriminalitet låg bakom måste ju processen börja om och då finns chansen om Göteborg känner att man kan lita på de personer som sitter i IAAF:s ledning nu, funderar Eriksson på om Göteborg åter kan bli aktuell som värdstad för evenemanget.

Göteborgs stad låter rättvisans kvarnar mala

I Göteborg följer man processen:

– Vi har inte resonerat kring det här frågan. Den här processen får ta sin tid. Skulle det vara något fuffens bakom Eugenes inblandning så får vi ta den diskussionen då. Det finns ingen anledning för oss att spekulera i det här skedet, säger Max Markusson, evenemangschef på Göteborg & Co, bolaget som står bakom Göteborgs stads engagemang inför VM 2021.

IAAF:s nye ordförande Sebastian Coe försvarar beslutet kring Eugene.

– Det var inte IAAF som lyfte fram Eugene utan det var det amerikanska friidrottsförbundet och det var bästa chansen inom en överskådlig framtid för att få VM i friidrott till USA, säger Coe till The Guardian om att USA för första gången ska få arrangera mästerskapet sedan det infördes 1983. Coe bröt samarbetet med Nike, som har huvudkontor i Beaverton en bit norr om Eugene, för två veckor sedan för att ingen jävsituation skulle uppstå. Engelsmannen har haft en årsersättning på 1,3 miljoner kronor från idrottsjätten på konsultbasis. 

Från Eugenes sida tillbakavisar man helt uppgifterna om att någon korruption skulle ha förekommit.

– Vi är hundra procent säkra på att vårt bud inte ligger utanför IAAF:s regelverk. Det har redovisats med total öppenhet, säger Vin Lananna i Eugenes kommitté till The Oregonian. 

Förra IAAF-chefen utreds redan av franska polis

Den förre IAAF-chefen Lamine Diack, som redan är under utredning av fransk polis, förordade Eugene eftersom staden gav bäst ekonomiskt bud. Efter att ordföranden uppmanat delegaterna att rösta på Eugene slutade omröstningen 23-1 och delegationen från Göteborg var i chock.

– Jag vill att fransk polis ser över Diacks roll i det hela. Min uppfattning är att hela processen har varit oprofessionell. Vi kan acceptera att förlora VM till USA, men inte när det pågår fuffens bakom lyckta dörrar. Jag menar, de har ju inte ens tillåtit oss att presentera vår ansökan, sa friidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, som varit president för Interpol och svensk rikspolischef, till Sunday Times för tre veckor sedan.

Andra IAAF-höjdare granskas också av fransk polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.