– Jag anser att det här är en av de svåraste frågorna som Cas har varit tvungen att ta ställning till. Jag är inte mannen att säga rätt eller fel och det är nog inte många som är det. Den här frågan är så otroligt komplex.
Hur problematiskt är det att inom idrotten att göra mätningar av värden i kroppen och sedan göra indelningar efter det?
– Jag vet inte om det är mer problematiskt än andra sätt som man har försökt att skilja ut män från kvinnor. Det är möjligt att det är ett bra sätt att bestämma vilka som ska få tävla som kvinnor men det diskriminerar ju helt klart en grupp människor och återigen, jag är inte mannen att säga om det är rätt eller fel.
Vad säger du om att man inför ett reglemente som bara gäller vissa grenar och inte andra?
– Det visar väl igen hur svår den här frågan är och att det behövs mer forskning. Som lekman ter det sig ju märkligt att bara ett fåtal grenar är utvalda i det här. Man kan vara kulstötare eller stavhoppare, långdistansare eller sprinter med hyperandrogenism men inte just 400 och 800-meterslöpare. IAAF säger sig ju ha vetenskapligt stöd för det och Cas går på den linjen men det känns ju som det blir ett regelverk som haltar.
Kan man tänka sig att detta beror på att just Semenya har sprungit 800 meter?
– Tanken kan man tänka men jag tror att de har mer på fötterna än så. Jag tror att den forskning som finns nu som säkert kommer att behöva kompletteras pekar på att fördelen är störst i just de grenarna, men här tror jag att det finns jättemycket att göra framöver för vetenskapen och de som ska skriva idrottens regler. Det här tror jag inte är någon slutpunkt