Följetongen om sydafrikanska löparstjärnan Caster Semenyas rätt att fortsätta tävla utan att behöva medicinera ned sina naturligt höga testosteronvärden fortsätter.
På tisdagskvällen gick Internationella friidrottsförbundet IAAF ut med med ett uttalande som tydligt ifrågasätter högsta domstolens beslut och att man kommer jobba för att det snabbt ändras.
”IAAF anser att testosteronreglerna är nödvändiga, resonliga och proportionerliga i syfte att skydda rättvist och meningsfullt tävlande för elittävlande kvinnliga idrottare”.
IAAF: ”Biologi måste gå före identitet”
Förbundet lyfter fram faktumet att den högsta domstolen i Schweiz upphävande endast gäller Semenya.
”Ingen annan atlet berörs av beslutet”, skriver IAAF och formulerar sig även i termer om att skapa en skyddad kategori för kvinnor.
”Vi respekterar varje individs personliga värdighet och stödjer den sociala rörelsen för att människor ska accepteras i samhället utifrån valt kön och/eller genusidentitet. IAAF är emellertid övertygat om att det finns vissa sammanhang, idrott är ett av dem, där biologi måste gå före identitet”.
IAAF stödjer sig bland annat på att Idrottens högsta skiljedomstol, Cas, godkänt förbundets linje att införa ett särskilt reglemente för kvinnliga idrottare som har höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron.
Internationella friidrottsförbundet till den 25 juni på sig att komma med synpunkter innan ett definitivt domslut faller.
Caster Semenya har vunnit två OS- och tre VM-guld på 800 meter.
Bakgrund: Friidrottens könsregler (TT)
För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.
Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.
Den sydafrikanska stjärnan Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). IAAF beslutade senare att skjuta på införandet av de nya reglerna i väntan på Cas beslut.
Svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.
Hon har forskat kring androgener och dess koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.
Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.
IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.
Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.