Jakob Ingebrigtsen gav upp i sin halvmaradebut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här springer Jakob Ingebrigtsen in i ett staket – och tvingas ge upp segerambitionerna. Foto: NRK

Jakob Ingebrigtsen gav upp i sin halvmaradebut – fem minuter efter täten: ”Ska inte pröva igen på ett par år”

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Ingebrigtsen spände bågen högt och gick med täten i sin upphaussade halvmaratondebut. Det höll i halva sträckan – sedan fick norrmannen ge upp och stapplande ta sig i mål över fem minuter efter täten.

– Det här ska jag definitivt inte pröva igen på ett par år, säger Ingebrigtsen.

Vid 9,6 km genade Ingebrigtsen i en kurva och sprang in i ett kravallstaket och var nära att ramla. Vid 10 km som passerades på 27.27 (under det norska rekordet på 27.39 på landsväg) stannade en slutkörd Ingebrigtsen och började att gå på Köpenhamns gator.

– Jag försökte att gå med tätgruppen så länge jag kunde men det gick alldeles för snabbt. Jag var under det norska rekordet på 10 km landsväg och fick nöja mig med det. Mina ben var för slitna och jag skulle inte haft en chans, var också sliten mentalt men det var ett roligt sätt att avsluta säsongen, säger Ingebrigtsen i Copenhagen halfmarathons webbsändning och understryker att han inte alls var förberedd på utmaningen i sitt första lopp på distansen. Kom direkt till loppet från segern på 1 500 meter i Bryssel sent i fredags kväll.

Den 23-årige stjärnan – som på sin meritlista har OS-guld på 1 500 meter och 5 000 meter – gjorde ett försök att fullfölja loppet, men utan ambitioner att vara med i täten med världsrekordhållaren Jacob Kiplimo och världsmästaren Sabastian Sawe, och blandade löpning med gång.

Dramatisk spurt om segern

Ingebrigtsen sprang i mål på 1.03.13 efter de många pauserna den avslutande halvan. Rejält utslagen låg han länge och återhämtade sig på asfalten.

Avslutningen utanför Parken blev dramatisk. Kiplimo valde fel väg vid en refug och fick vika över till den väg som Sawe valt och tappade. Sawe vann på 58.05, ett par sekunder över banrekordet, medan Kiplimo blev tvåa på 58.09 efter 21 097,5 meter.

Loppet hade en ambition att utmana Kiplimos världsrekord på 57.31 men redan från början tappade man ganska mycket och rekordet var aldrig i fara.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.