Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shericka Jackson visar gott slag tidigt på säsongen. Foto: TT

Jamaicanskan efter världsårsbästa på 100 meter i motvind: ”Besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Shericka Jackson säsongsdebuterade med att vinna 100 meter hemma i Kingston på världsårsbästat 10,82 i motvind. Det var inget hon var särskilt imponerad över.

– Jag är besviken, säger Jackson.

De flesta andra topplöppare hade säkerligen tagit ett världsårsbästa på en bra tid men det gäller inte för Jackoson som vann VM på 200 meter förra året på enorma 21,45, endast elva hundradelar från Florence Griffith-Joyners världsrekord från 1988.

– Jag är inte förvånad över tiden, faktum är att jag är besviken eftersom jag pratade med en av mina lagkamrater och sa att jag skulle springa på 10,79. Men trots allt är jag tacksam, säger Jackson till Jamaica Observer efter loppet som var i knapp, knapp motvind, -0,1 meter per sekund.

Friplats vid VM i Budapest

Vid VM i Eugene förra året blev hon tvåa på 100 meter, där personbästat ligger på 10,71.

Som regerande mästare har hon en friplats på 200 meter vid sommarens VM i Budapest, året efter Eugene på grund av pandemin, och vill givetvis ta en plats i 4x100 meter-laget. Det är stenhårda regler som gäller i Jamaica och hon måste vara bland de tre bästa för att få en plats.

– Det kommer att bli mitt huvudfokus vid kvalet, säger Jackson om tävlingen som även är nationellt mästerskap, samma upplägg som i USA.

18-åring chockade världsmästaren i Florida

I Florida chockade 18-årige Issam Asinga, har tre medborgarskap, med att vinna 100 meter på 9,83 i för stark medvind (2,6 meter per sekund mot godkända 2,0) men kanske mer anmärkningsvärt än tiden var att han slog Noah Lyles, världsmästare på 200 meter, klart. Lyles var tvåa på 9,92.

Omräknat till godkänd vind var Asingas tid värd 9,93.

”Ni har inte sett någonting ännu”, skriver Asinga, född 29 december 2004, självsäkert på Instagram.

Det var enkla omständigheter under loppet där man startade framför en lada och den lilla publiken satt i en grässlänt eftersom det saknades läktare. 

Se loppet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.