Diamond League vill öka spänningen genom att ändra längdformatet, men Erica Jarder delar inte den meningen. Foto: Bildbyrån

Jarder: ”Jag är övertygad om att de tänker fel”

Uppdaterad
Publicerad

Diamond League vill öka spänningen genom att ändra längdformatet.

Men Erica Jarder delar inte den meningen.

– Jag är övertygad om att de tänker från fel håll, säger Jarder till SVT Sport.

Längdhoppsformatet som användes på gårdagens Diamond League-gala i Stockholm innebär att de tre som hoppat längst efter fem omgångar får göra upp om segern i en minifinal. Den som hoppar längst i det sjätte och sista hoppet vinner tävlingen, oavsett vem som har hoppat längst innan dess.

Jan Kowalski, tävlingsdirektör för galan, är positiv till en förändring av det klassiska längdhoppet för att skapa en större spänning för tv-tittarna.

– Som det är nu vet vi inte när vinnarhoppet kommer, många gånger ser vi inte vinnarhoppet live för då pågår något annat, sa han till SVT Sport.

SVT Sport förklarar: Nya formatet med ”mini-final” har mött stort motstånd

Vill behålla klassiska formatet

Svenska längdhopparen Erica Jarder håller inte med.

– Jag är övertygad om att de tänker från fel håll. Formatet friidrott är otroligt välgrundat och funkar så bra. Vem är snabbast? Vem kastar längst? Nu försöker man ändra saker baserat på tv, sändning och publik. Jag är 100 procent övertygad om att intresset finns om man får följa med i tävlingen i teknikgrenarna, det får man inte när det bara klipps in något hopp, säger Jarder till SVT Sport.

Hon tror inte att lösningen ligger i att ändra formatet på längdhoppet utan på sändningarna.

– Vi har kameror på oss hela tiden så tekniken finns för att folk ska kunna välja vilken tävling de vill följa. För att skapa ett intresse måste du kunna följa en tävling från början till slut.

– Nu försöker de göra längdhopp intressant på kort tid och det tror inte jag är ett vinnande koncept. Längdhopp är inte kort utan det växlar. Helt plötsligt hoppar någon längre, en annan svarar och en tredje misslyckas.

Bergqvist föreslår hoppzoner

I gårdagens sändning föreslog SVT:s expert Kajsa Bergqvist att ”hoppzoner” är ett bättre alternativ. De aktiva hoppar då inom en zon och hoppen mäts från tåspets till landning och på så sätt tas övertrampen bort.

Men Jarder, som vill behålla längdhoppet som det är, är emot även det.

– Det vore som att man bara mätte topphastigheten på 100 meter i stället för att räkna med startmomentet. Tar man bort plankträffen tar man bort en del av kompetensen, det som gör att man är bra på grenen.

SE OCKSÅ: Personbästa av Khaddi Sagnia (24 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.