Julia Henriksson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Henriksson vinner sitt heat – karriärens tredje snabbaste tid. Foto: SVT

Julia Henriksson vann B-heatet och tog fina skalper: ”Otroligt bra finish”

Uppdaterad
Publicerad

Julia Henriksson vann B-heatet på 100 meter i Zürich på 11,23 – hennes tredje bästa någonsin.

– Jag hade en otroligt bra finish, säger Henriksson till SVT Sport.

Tvåan i loppet, Rani Rosius, har den här säsongen sprungit på 11,10 och trean, Salomé Kora, har varit under elva sekunder, 10,95 i loppet som föregick huvudtävlingen i Diamond Leage-galan på Letzigrund-stadion.

Efter en svag start var hon stark och övertygade den andra halvan av loppet i regnet och den svala temperaturen som inte gynnade sprintlöpning.

Löpare som varit nära Henrikssons personrekord på 11,19 var ett par två, tre tiondelar efter svenskan, som var ute efter Linda Haglunds svenska rekord på 11,16, i loppet.

”Åkte hit med inställningen att jag kunde vinna”

– Det känns jättebra. Det var en lite seg start men jag hade en otroligt bra finish på racet och kände mig väldigt stark. Jag åkte hit med den positiva inställningen att jag kunde vinna och jag är jätteglad, säger Henriksson som senare tillsammans med laget (Madeleine Winberg, Nikki Anderberg och Emilia Kjellberg) gjorde en attack mot det svenska rekordet på 4x100 meter.

Det gick inte alls efter flera dåliga växlingar. Laget slutade femma på 44,73.

Det svenska rekordet lyder på 43,61 och noterades av landslaget 2005. Då ingick Emma Rienas, Carolina Klüft, Jenny Kallur och Susanna Kallur i laget.

Richardson hyllar Duplantis

Sha'Carri Richardson vann A-heatet på 10,84 före OS-mästaren Julian Alfred, som åkte tillbaka till Texas efter Paris, som hade 10,88. Hon hade förväntat sig den insats som Armand Duplantis bjöd på i duellen på 100 meter.

– Jag är inte överraskad och har tränat med honom. Han är en tävlingsmänniska oavsett vad han gör. Han skulle vara en utmärkt sprinter om han satsade på det, säger Richardson som gick på samma universitet som Mondo i Louisiana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.