Keely Hodgkinson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Keely Hodgkinsons euforiska glädje efter OS-guldet. Foto: SVT/TT/Kanal 5

Keely Hodgkinson delade arenan med Duplantis: ”Ett av mitt livs största ögonblick”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett OS-silver och två VM-silver fick Keely Hodgkinson äntligen kliva allra överst och vinna OS-guld på 800 meter.

– Det är helt galet vad en mänsklig kropp kan göra, säger 22-åringen till SVT Sport.

Efter att ha satt personligt rekord med 1.54,61, snabbaste tiden i världen på sex år, i London för tre veckor sedan var Hodgkinson den stora favoriten.

Hon gick upp i spets och ledde fältet och kunde från ledning dra i från på upploppet och säkra den efterlängtade segern – den första brittiska guldmedaljen på löpsidan sedan Mo Farah vann 5 000 och 10 000 meter i Rio de Janeiro 2016.

OS i Paris 2024

– Det är en stor känsla av lättnad, glädje och upphetsning, min röst bär mig snart inte längre, säger en lycklig Hodgkinson efteråt när stadion tömts på publik.

Vann en halvtimme före Duplantis världsrekord

Damernas 800 meter sköts iväg 21.47 som sista gren och sedan höll Armand Duplants stadion i ett järngrepp innan han satte sitt världsrekord en halvtimme senare.

– Det är ett av mitt livs största ögonblick och jag försökte att hålla mig lugn och behålla fattningen och ändå gå för det. Det är helt galet var en mänsklig kropp kan göra och jag är så glad över att jag lyckades få ihop alla delarna, säger Hodgkinson som delade arenan med Duplantis och hans väg mot guldet och världsrekordet.

Hodgkinson har fyra raka EM-guld trots sina unga ålder – två ute och två inne. Nu fick hon kröna karriären med sitt livs största titel.

– Det är något som jag har drömt om så mycket att det faktiskt inte har sjunkit in ännu. Publiken var bara helt otrolig, det kändes som ett hemma-OS för mig och jag såg familj och vänner i varje kurva när jag sprang runt med den brittiska flaggan. Det gjorde bara ögonblicket superspeciellt och jag är superglad, säger Hodginson.

Missa inte OS-magasinet i kväll klockan 22.05 – med dagens höjdpunkter och analyser.

Resultat 800 meter:

1) Keely Hodgkinson, GBR, 1.56,72
2) Tsige Duguma, ETH, 1.57,15
3) Mary Moraa, KEN, 1.57,42
4) Shafiqua Maloney, VIN, 1.57,66
5) Renelle Lamote, FRA, 1.58,19
6) Worknesh Mesele, ETH, 1.58,28

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet