• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Daniel Ståhl under diskusfinalen i VM-finalen i Doha. Foto: Bildbyrån

Klart: Diskusen kastas ut ur Diamond League

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart att diskusen näst intill raderas från Diamond League nästa säsong. Endast en tävling kommer att finnas öppen för Daniel Ståhl och hans kollegor.

Det internationella friidrottsförbundet IAAF har gjort en undersökning som visar att diskusen inte är tillräckligt populär och därmed inte platsar när formatet ska göras om från 120 till 90 minuter den kommande säsongen.

– Det är erhört tråkigt, säger Daniel Ståhl till Aftonbladet. Tränaren Vesteinn Hafsteinsson har tidigare hotat med att sluta om diskusen stryks från Diamond League.

”Inga uttalanden från min sida i kväll från min sida”, hälsar Hafsteinsson i ett sms till SVT Sport.

Tresteg på samma låga nivå som diskus

Övriga grenar som berörs är tresteg, 200 meter och 3000 meter hinder. Tresteget får precis som diskusen en tävling på herr- och en på damsidan.  Vad det gäller 200 meter och 3000 meter hinder kommer det att vara fem deltävlingar var för damer och herrar, dock inte i finalen.

”Målet är att skapa en mer spännande och global liga som går snabbare att genomföra. Vi förstår besvikelsen hos idrottarna i grenarna som inte är med i Diamond League 2020”, säger IAAF-ordföranden Sebastian Coe.

Den svenske VM-guldmedaljören Daniel Ståhl har tidigare sagt att om diskus försvinner från Diamond League vore det som att ”ta bort längdskidor för Charlotte Kalla och Wimbledon för Roger Federer”.

Arkiv: Daniel Ståhls segerlöpning efter VM-guldet (30 september)

Arkiv: Varför är Daniel Ståhl bäst i världen? (1 oktober 2019)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.