Daniel Ståhl Foto: Bildbyrån

Trots VM-guldet: Daniel Ståhl rasar på världsrankingen

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl tog för ett par veckor sedan VM-guld i diskus, och i dag blev han nominerad till årets friidrottare av IAAF.

Men på friidrottens världsrankning belönas han inte.

Istället rasar han från plats fyra till tio.

– Ett extremt orättvist system, säger svenska friidrottsförbundets statistikguru A Lennart Julin.

Tidigare i år införde det internationella friidrottsförbundet (IAAF) en ny världsranking. Rankingen kommer fram över ligga till grund för vilka som får delta i VM och OS, och har således stor betydelse.

Men den har kritiserats stort från många profiler, bland annat för att olika tävlingar har poängsatts på olika sätt. Till exempel så ger Diamond League-tävlingar betydligt fler poäng än ”vanliga” GP-tävlingar, vilket gör att idrottare som inte bjuds in inte får chansen att ta de högsta poängen.

Svagt guldresultat

En som nu får erfara hur rankingen kan slå är den nyblivne världsmästaren Daniel Ståhl.

Trots att han för två veckor sedan tog VM-guld så rasade han när den nya världsrankningen presenterades förra veckan, från plats fyra till plats tio, något som Aftonbladet rapporterat om tidigare.

Anledningen är att hans segerresultat var, på för honom måttliga, 67,59. I flera andra grenar, till exempel 100 meter, var segerresultatet mycket bättre vilket gjorde att vinnaren där (Christian Coleman) rusade från plats 18 till plats 3.

– Det är ett extremt orättvist system, säger svenska friidrottsförbundets statistikansvarige A Lennart Julin till SVT Sport.

– Rankingen är ju jättekonstig. Det var ett antal som gjorde väldigt bra resultat nu på VM som inte ens var rankade inför VM eftersom de inte gjort tillräckligt många tävlingar. Det kan ju vara skador och annat som gjort att de inte tävlat, och då är de inte ens med på rankingen, trots att man vet att de är bland de bästa i världen.

”Bisarra effekter”

Julin ifrågasätter bland annat hur IAAF har valt att poängsätta olika tävlingar.

– Alla grenar på en gala är ju inte lika bra. Säg att vi har en GP-tävling i Sverige med Ståhl, Simon Pettersson och Fedrick Dacres, då är det ju en fantastisk tävling. Men i kvinnligt tresteg har vi inga bra svenskor, då blir tävlingen inte på samma nivå. Men ändå är det lika många bonuspoäng, säger han, och fortsätter:

– Och så är det bonus på nationsmästerskap. Att ta SM-guld i diskus är ju väldigt svårt. Lika svårt är det kanske inte på 3000 meter hinder.

– Då blir det ju de här bisarra effekterna.

Men trots att han faller på världsrankningen är Daniel Ståhl nominerad till priset som årets manlige friidrottare av IAAF.

Nominerade till årets manlige friidrottare

Donavan Brazier, USA, 800m

Christian Coleman, USA, 100m

Joshua Cheptegei, Uganda, 10 000m och 500m

Timothy Cheruyiot, Kenya, 1 500m

Steven Gardiner, Bahamas, 400m och 300m

Sam Kendricks, USA, Stavhopp

Eliud Kipchoge, Kenya, Marathon

Noah Lyles, USA, 100m och 200m

Daniel Ståhl, Sverige, Diskus

Christian Taylor, USA, Tresteg

Karsten Warholm, Norge, 400m Häck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.