Maria är bäst i Europa – på 24-timmarslöpning

Uppdaterad
Publicerad

Det finns idrottare som ser Stockholm maraton på 42 kilometer som en sprintdistans, och lever upp på sträckor som är mycket längre. Svenskan Maria Jansson är bäst i Europa på att springa i ett dygn.

– Det handlar om att kunna övervinna sig själv, nå sitt mål och göra det bästa av situationen, säger evighetsmaskinen Jansson.

SVT Sport mötte henne vid lägenheten i Solna för ett pass med start strax före klockan 3 på natten, 40 kilometer långt, i kyla, blåst och snöblandat regn. Maria Jansson är Europamästare i 24-timmarslöpning, med sikte på att vinna VM på Nordirland i sommar, och vill vänja sin kropp vid att springa när som helst på dygnet.

– Jag springer bra på natten, när mörkret har sänkt sig och andra kommer in i sina svåra perioder, säger hon.

Nio år efter att Maria Jansson halvt motvilligt gick på en föreläsning om ultralöpning har hon vunnit EM på 24-timmarslöpning två år i rad, fjol på personrekordet 25 mil och 647 meter; alltså mer än en mil per timme.

Hon är en evighetsmaskin som förbränner omkring 2500 kalorier under en vilodag, men ökar till omkring 20 000 kalorier under ett 24-timmarslopp. Ultralöpning är ett yttersta fysiskt kraftprov, men ändå är huvudet den mest utsatta kroppsdelen.

– Jag brukar säga att jag trycker på start efter tolv timmar, för då har vi gått igenom den här transportsträckan när alla springer ungefär lika fort. Alla kan springa i 10-12-14 timmar, säger Maria Jansson på ett sätt som är så självklart att det är lätt att tro henne.

Hon ska ställa upp i Stockholm maraton eftersom det är bra med sprintträning. Nattens träning var tuff, men drygt 20 timmar kortare än det hägrande VM-loppet i sommar.

– Det var inte kul att ge sig ut i regnet, men nu är det kul och det är den här känslan jag vill åt, säger Maria Jansson efter den kylslagna natten när långpasset var avklarat och klockan var sju på morgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.