Michael Johnson har redan gjort klart med Sydney McLaughlin (näst längst till höger) till ”Grand Slam track league”. Foto: TT Nyhetsbyrån

Michael Johnson lanserar löparliga – med över 130 miljoner i prispengar

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år får Diamond League en utmanare.
Sprintlegendaren Michael Johnson lanserar då ”Grand Slam track league”.
Det ska bli en liga med löpartävlingar – med över 130 miljoner i prispengar.
– Nu ska vi förändra den här sporten, säger Johnson.

Flera utländska medier rapporterar att Johnson, som förut var världsrekordhållare på både 200 och 400 meter, siktar på att samla närmare 100 av friidrottens främsta löpare (både sprint och längre distanser) på tävlingarna som ska avgöras fyra gånger per år.

Premiären för ligan kommer att ske i Los Angels i april nästa år. Därefter ska ytterligare en tävling hållas i USA, och två på andra ställen i världen.

– Detta kommer att ge fansen och idrottarna det som de har efterfrågat. Jag tror att det finns en riktigt bra möjlighet här. De (friidrottarna) är frustrerade över hur det har varit de senaste åren eftersom de inte kompenseras och erkänns på sättet som de borde göra, säger Johnson, enligt nyhetsbyrån AP.

McLaughlin första stjärnan

En stjärna är redan klar för tävlingarna: Världsrekordinnehavaren på 400 meter häck, Sydney McLaughlin. Ligans plan är att skriva kontrakt med 48 löpare som ska vara med i alla tävlingar, och att varje tävling kommer att innehålla ytterligare 48 utmanare.

– Jag är hedrad över att vara en av de första löparna i Grand Slam Track. Michaels vision är tydlig, och han är precis den ledaren som denna sport behöver för att bryta ny mark, säger hon, enligt Athletics Weekly.

132 miljoner i prispengar

Löparna kommer att delas in i olika kategorier, till exempel kommer 100- och 200-metersvinnarna hamna i en sprintgrupp.

Totalt kommer 12,6 miljoner dollar (nästan 132 miljoner kronor) delas ut i prispengar under det första året. Vinnaren i varje kategori varje helg kommer att vinna 100 000 dollar, vilket motsvarar över 1 miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.