Jaroslava Mahuchikh tillägnade sitt guld till de aktiva som stupat i kriget. Foto: YOAN VALAT

Offren från kriget uppmärksammades i det ukrainska firandet: ”De kommer aldrig att tävla”

Uppdaterad
Publicerad

Jaroslava Mahuchikh höll för trycket och tog ett förväntat guld i höjdhopp och fick även med sig landsmaninnan Iryna Gerashchenko som trea upp på pallen. Dessutom tog släggkastaren Mykhaylo Kokhan ett brons.

Ukraina gick från tre medaljer till sex i Paris på någon timme under söndagskvällen. De tre medaljörerna firade tillsammans inne på Stade de France som var fullsatt, 76 500 åskådare. Det var dock ett eftertänksamt firande i skuggan av det ryska anfallskriget.

– Det är nästan 500 idrottsmän som dött i detta krig. De kommer aldrig att tävla. De kommer aldrig att fira. De kommer aldrig att känna den här atmosfären. Min guldmedalj tillägnas dem, säger Mahuchikh enligt AP.

OS i Paris 2024

Segern inte helt självklar

Mahuchikh satte världsrekord i Paris på en annan arena med 2,10 för ett par veckor sedan och vann på blygsamma 2,00. Hon hotades av australiskan Nicola Olyslagers som också tog 2,00 och hade flera bra försök på 2,02.

När guldet stod klart visade inte Mahuchikh en min utan koncentrerade sig på hoppningen. Efter två misslyckade försök på 2,02 sparade hon ett till 2,04 som blev för högt. Först då började hon fira.

– Alla medaljer är för vårt land, Ukraina, för våra försvarstrupper, Bara tack vare dem har vi möjlighet att vara här, säger Mahuchikh efter sitt första OS-guld.

Noterbart är att 1,95 räckte för brons. Maja Nilsson var en av dem som stämde SOK då hon fick stanna hemma då hon bara klarat 1,91 i år – har ett personrekord på 1,96.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet