Vanessa Kamga lämnar Finnkampen efter fredagens diskustävling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vanessa Kamga lämnar Finnkampen efter fredagens diskustävling. Foto: Matthias Schrader

OS-framgången har öppnat dörrar för Vanessa Kamga: ”Inte varit en del av diskusspetsen förut”

Publicerad

Vanessa Kamga fick ett genombrott den här säsongen med att bli femma på OS. Kamga är så bra att hon även skulle platsat i kula i Finnkampen men det sätter diskusen stopp för.

– Det har det öppnats upp väldigt stora tävlingar som jag inte åkt på förut, säger Kamga till SVT Sport.

Sveriges bästa diskuskastare i OS i Paris för ett par veckor sedan var inte Daniel Ståhl, som blev sjua, utan Vanessa Kamga som slutade femma på 65,05 (satte nationsrekord i kvalet med 65,14). Förra året kastade 25-åringen 61,65 som bäst och det är flera resultatkliv som tagits till i år.

– I och med min femteplats på OS har det öppnats upp väldigt stora tävlingar som jag inte åkt på förut, då jag inte varit en del av diskusspetsen, säger Kamga inför Finnkampen i Helsingfors.

Där deltar hon i diskustävlingen på fredagen och reser till en stor galatävling i Berlin på söndag. Resultatmässigt skulle Kamga kunna gå in i det svenska finnkampslaget i kula under lördagen.

Aldrig aktuellt med kula

Bakom OS-finalisterna Fanny Roos och Axelina Johansson är Emilia Malmehed tredje svenska deltagare. Hon har stött 15,55 i år att jämföra med Kamgas 17,31 från inomhus i vintras.

Om tävlingen i Berlin inte hade ägt rum, hade det varit aktuellt att ställa upp i kula? Hör Kamgas svar i spelaren ovan.

Enligt förbundskaptenen Kajsa Bergqvist var det aldrig aktuellt att ha med Kamga även i kulan.

– Det fanns ingen sådan önskan i det här läget, hon stötte en del kula inomhus, men det var inte aktuellt till Finnkampen i år, säger Bergqvist.

Finnkampen i Helsingfors:

30 augusti:
17.15-18.00, SVT1/SVT Play
18.00-20.45, SVT2/SVT Play

31 augusti:
16.45-17.50, SVT1/SVT Play
17.50-20.45, SVT2/SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.