Toni Arndt ska kontrollera Karsten Warholms skor ännu en gång. Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-guldskorna skickas till Sverige för kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Det slogs flera imponerande världsrekord i de olympiska friidrottstävlingarna.

Men världsrekorden är ännu inte officiellt godkända.

Anledningen: Skorna ska kontrolleras.

– Det ska bli lite kul, säger professor Toni Arndt, som är den som genomför kontrollerna.

De senaste åren har vi sett en rekordslakt på många löpdistanser, efter att olika skoföretag utvecklat nya skor – med en avancerad teknik som gör att löparna springer snabbare.

Och det blev världsrekord även under OS i Tokyo. I friidrotten blev det rekord på två löpdistanser, damernas (Sydney McLaughlin) och herrarnas( (Karsten Warholm) 400 meter häck.

Arndt ska kontrollera

Dessutom sattes det rekord även i damernas tresteg där Venezuelas Yulimar Rojas hoppade hela 15,67 – 17 centimeter längre än Inessa Kravets rekord från Göteborgs-VM 1995.

Men innan dessa rekord godkänns officiellt ska skorna kontrolleras. Och detta sker i Sverige, då GIH-professorn Toni Arndt är den som genomför dessa kontroller, där man säkerställer att skorna följer det regelverk som finns.

– Det ska bli lite kul, säger Arndt, som inte tror att det kommer att finnas några tveksamheter kring några av skorna:

– Det är ren formalia. Men det skickar ju en signal också, att vi håller koll på dem. Men vi har deras ”specification sheet”, och har fått bilder på skorna från Tokyo. Så vi vet redan ganska mycket om dem.

”Så otroligt styv”

En sko som han redan har väldigt bra koll på är den som Karsten Warholm sprang på i den magiska 400 meter häck-finalen – där även tvåan Rai Benjamin var under det tidigare världsrekordet och därmed också får skicka sina skor på analys. Warholm satte nämligen världsrekord även i juli, i Oslo. Och även då skickades skorna till Stockholm på analys.

– Den är så otroligt styv, det är nog bara en person som kan springa i dem på det där sättet. Den har ingen dämpning och inga kuddar eller något sådant, bara en styv kolfiberplatta, säger Toni Arndt till SVT Sport.

I ”Idrottens gränsland”, ett samarbete mellan SVT Sport och Uppdrag granskning, kan du se mer om skoutvecklingen och den infekterade debatten.

Mer om skoutveckling i Uppdrag granskning och SVT Sports serie Idrottens Gränsland:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.