Shelby Houlihan stängs av i fyra år. Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-hoppet stängs av fyra år: ”Helt förstörd”

Uppdaterad
Publicerad

Shelby Houlihan stängs av i fyra år efter att ha testat positivt för anabola steroider.

Det amerikanska OS-hoppet missar spelen i Tokyo – men hävdar att hon är oskyldig.

– Jag känner mig förrådd av sporten jag älskar, säger löparen.

28-åringen vann tävlingarna på både 1 500 meter och 5 000 meter under de amerikanska friidrottsmästerskapet 2019 och sågs som en stor medaljkandidat inför Tokyo-OS.

Men det blir inget olympiskt spel för Houlihan.

Den amerikanska löparen meddelar i ett uttalande att internationella antidopningsbyrån Wadas testprov visat spår av den anabola steroiden nandrolon.

Houlihan hävdar att hon är oskyldig och att det positiva provsvaret kan ha berott på att hon ätit fläsk.

”Jag har gjort allt jag kunnat för att visa min oskuld. Jag klarade ett lögndetektortest och lät en toxikolog ta hårprov från mig”, skriver hon.

Houlihan, som tävlade i OS i Rio 2016, säger att avstängningen krossat hennes drömmar om både Tokyo-OS och sommarspelen i Paris 2024.

”Jag är förkrossad, bruten, arg, förvirrad och känner mig förrådd av sporten jag älskat och förlorat mig i. Jag har aldrig tagit prestationshöjande substanser”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.