• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gjert Ingebrigtsen tycker det är dags att riva upp förbudet mot höghöjdstält. Foto: Bildbyrån/SVT

Norge kan slopa det omdebatterade höghöjdsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan 2003 har Norge förbjudit bruk av simulerad höjd.

Men nu föreslår det norska idrottsförbundets styrelse att förbudet ska tas bort.

Därmed kan de norska idrottarna framöver få sova i höghöjdstält och träna i rum med simulerad höghöjd.

– Tiden är mogen för att upphäva förbudet, säger Vivecke Sörensen, vice ordförande det i norska idrottsförbundet.

Konditionsidrottare, som till exempel skidåkare och långdistanslöpare, åker ofta på läger till orter på hög höjd, för att förbereda sig inför säsonger och tävlingar – eftersom hög höjd gör att kroppen producerar fler röda blodkroppar som transporterar syre.

Men för att kunna komma åt den effekten på hemmaplan är det även många som vistas i så kallade höghöjdshus eller höghöjdstält, där luften blir lika syrefattig som den är på hög höjd.

Ingebrigtsens kritiska

Men detta har länge varit förbjudet av det norska idrottsförbundet, som anser att det går emot den etik och moral som man vill stå för i Norge. Förbudet har vållat stor kritik från framför allt friidrottsnorge. Gjert Ingebrigtsen, pappa och tränare till medeldistansstjärnorna Jakob, Henrik och Filip, är en person som varit högljudd i sina protester mot förbudet.

– Det är så långt ifrån fusk man kan komma, säger han till SVT, och förklarar att han anser att förbudet ökar orättvisorna:

– Jag tycker att det är dumt och konstigt att vi i Norge ska ha andra regler än i princip hela den resterande världen. Vad hade hänt om vi i Norge skulle tillåta fluorvalla medan resten av världen skulle förbjuda det?

Idrottsförbundet stöttar friidrottarna

Och nu kan det vara så att hans önskan om ett slopande av höghöjdsförbudet går i uppfyllelse. Styrelsen i det norska idrottsförbundet har meddelat att de ställer sig bakom ett förslag från det norska friidrottsförbundet om att upphäva förbudet. På det norska idrottstinget, där representanter från Norges olika idrottsförbund och distrikt är representerade, ska beslut tas.

– Att använda sig av simulerad höjd är inte definierat som dopning och inte med på Wadas dopningslistam och vi anser att vi borde ha samma regelverk som internationella konkurrenter och att tiden är mogen för att upphäva förbudet i Norge, säger det norska idrottsförbundets vice ordförande Vibecke Sörensen till SVT.

Men vad är skillnaden nu jämfört med tidigare, då det ju beslutats att ha kvar förbudet?

– Det är riktigt. Och det har ju varit ett mål, som Idrottstinget beslutade sig för 2015, att jobba för ett internationellt förbud. Vi har förmedlat det till Wada (internationella dopningsbyrån) och IOK (internationella olympiska kommittén), men utan att det kommit någonstans. Men under pandemin, med begränsade resemöjligheter har vi fått andra perspektiv.

– En del av våra utövare upplever att det får sämre möjligheter än andra. Så för att lyssna på dem och bidra till att alla har samma regelverk och regler så har vår styrelse lagt fram ett förslag för att upphäva det.

Längdskidkommittén emot upphävande

Men frågan är om förslaget om regelns upphävande kommer att tas igenom. Så sent som på fredagen meddelade det norska skidförbundets längdkommitté att de uppmanar skidförbundet att rösta för att behålla förbudet.

– Vi gör detta eftersom vi har ett ansvar som går långt bortom elitidrotten. Vi ser att det som görs på elitnivå i allt större grad blir kopieras på lägre nivå och av yngre. Det handlar om signalvärdet, säger längdskidkommitténs Torbjörn Skogstad till tidningen Dagbladet.

HELA REPORTAGET: ”Likhet och fair play är universalt”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.