En ljushårig ung kvinna står inne på en löparbana på en friidrottsstadion och blickar bort mot horisonten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wilma Rosenquist har tampats med psykisk ohälsa stora delar av sitt liv – hör henne berätta i klippet. Foto: Lars Dareberg

Psykisk ohälsa fick Wilma, 23, att sluta med idrotten: ”Jag klarar inte det här”

Uppdaterad
Publicerad

Hon var en av Sveriges mest lovande unga sprinters. Men efter skadeproblem drabbades hon av psykisk ohälsa. Nu har Wilma Rosenquist, vid 23 års ålder, slutat träna för att fokusera på att må bra.

2019. Junior-SM i Göteborg. Den då 18-åriga sprintern Wilma Rosenquist från MAI tog guld på både 100 och 200 meter. Men med några meter kvar på 200-metersloppet fick hon plötsligt oförklarliga magkramper. Hon vann ändå och firade segern – men magkramperna skulle återkomma.

När hon sökte hjälp uppdagades att hon lider av en sorts ätstörningar. Om det var de som orsakade kramperna är det ingen som vet, men med hjälp av en idrottspsykolog fick hon hjälp.

– Det var kanske då jag började inse att så som jag tänker och agerar är kanske inte så hälsosamt för mig, säger Wilma Rosenquist till SVT Sport.

Försökte ignorera smärtan

Hon började gå till en idrottspsykolog och det blev inte bara bättre utan faktiskt riktigt bra. 2021 gjorde hon sin bästa säsong. Bland annat representerade hon Sverige i Finnkampen.

Sen kom nya problem. Smärtor i rygg och ben.

– Jag var väldigt inställd på att jag skulle komma tillbaka. Alla har skador i sin karriär – det här är min. Men därefter blev det bara värre, både fysiskt och mentalt.

Men rädslan för att hamna för långt från sina mål fick henne att ignorera smärtan och träna ändå – men det gav bakslag. Psykiskt bröts hon ned.

När hon efter mer än ett år fick konstaterat att det var ett diskbråck hade den psykiska ohälsan redan tagit över. Trots stöd från tränare, vänner och familj gick det inte längre.

Hör Wilma berätta i klippet ovan om vad som hände efter diskbråcksbeskedet.

HÄR FINNS HJÄLP OCH STÖD

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.