Sha'Carri Richardson får ingen biljett till OS i Tokyo. Hon stoppas av sitt eget friidrottsförbund. Foto: Bildbyrån

Richardson får inte plats i stafetten – missar OS

Uppdaterad
Publicerad

De flesta trodde att Sha'Carri Richardson skulle få en plats i stafettlaget i OS efter att hennes en månad långa avstängning för cannabis gått ut. Men nu stryks hon även från den möjligheten.

”Vi måste upprätthålla rättvisan för alla idrottare som vill nå en plats i OS”, lyder motiveringen till att sprintern missar OS helt och hållet.

21-åringen vann de amerikanska mästerskapen på 100 meter för ett par veckor sedan och kvalade in till OS men åkte fast för cannabis, som inte är prestationshöjande, efter att ha rökt marijuana, vilket gav en månads avstängning. Hennes resultat vid kvalen ströks och omöjliggjorde en indivduell start i OS

Avstängningen går ut 26 juli och hon hade gott om tid att få en av sträckorna vid 4x100 meter men nu är alltså den dörren stängd.

Tokyo 2020

”Måste upprätthålla rättvisa för alla idrottare”

”Även om vår uppriktiga förståelse ligger hos Sha’Carri, måste vi också upprätthålla rättvisa för alla idrottare som försökte förverkliga sina drömmar genom att säkra en plats i USA:s friidrottslag, lyder USA:s friidrottsförbunds motivering till beslutet.

Ämnet har nått långt utanför friidrotten och kommenterades av president Joe Biden i helgen.

– Regler är regler, sade han och betonade att de måste följas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet