Danil Lysenko tog guld vid inne-VM i Birmingham 2018. Foto: Bildbyrån

Rysk höjdhoppare ångrar att han medverkade vid mörkning

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske VM-tvåan i höjdhopp, Danil Lysenko, ångrar att han gick med på att mörka sin del i en dopningshärva som fick honom avstängd i fyra år.

– Jag hade kunnat säga nej men jag gjorde det inte. Jag lyssnade på höjdarna i förbundet och gjorde som de sa. De skulle hjälpa mig, säger Lysenko i en intervju med Reuters.

Lysenko tog VM-silver i London 2017 men stängdes av året efter för att ha missat ett dopningstest och hade två missar i vistelserapporteringen.

Det ryska friidrottsförbundet är internationellt avstängt sedan 2015 fick bara ha med tio aktiva friidrottare vid OS i Tokyo i somras. Trots internationella blickar på sin verksamhet föreslog ledare i det ryska friidrottsförbundet att dokument skulle förfalskas för att klara Lysenko ur knipan.

Siktar på världsrekordet

Det hela uppdagades när det internationella friidrottsförbundets disciplinära enhet, AIU, granskade fallet. Fem ledare och Lysenko stängdes av.

Lysenko är avstängd till i augusti nästa år och missar utomhus-VM i Oregon men är bara 24 år och har siktet inställt på att återuppta karriären.

Han kör truck för att försörja sig och klarade för en månad sedan 2,15 när han bara testade ett träningshopp. Han har även blicken mot Javier Sotomayors gamla världsrekord på 2,45.

– Jag vet att jag behöver jobba mycket med min teknik. Nu är jag inte i den form jag haft, säger Lysenko som behöver inkomster för att klara sig.

– Jag behöver pengar för att leva och att köpa mat, säger Lysenko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.