Sha'Carri Richardson vann superduellen på 100 meter

Uppdaterad
Publicerad

Det var upplagt för en het duell på damernas 100 meter. Då var amerikanska sprintstjärnan Sha'Carri Richardson snabbast och vann före Shericka Jackson på nytt världsårsbästa 10,76.

Hon tar därmed över tävlingsrekordet från Tori Bowie, som tragiskt nog gick bort tidigare i veckan.

Sha'Carri Richardson var inte snabbast under första halvan av loppet, men stod för en stark slutforcering och gick i mål nio hundradelar före den stora förhandsfavoriten, jamaicanskan Shericka Jackson.  

Segertiden skrevs till 10,76 i klart godkänd vind (+0,9 m/s) och innebär att den 23-åriga amerikanskan går förbi Shericka Jackson på världsårsbästalistan. 

”Känner mig lyckligt lottad”

Tiden var enbart fyra hundradelar från hennes personliga rekord 10,72 som är den sjunde bästa tiden på 100 meter. 

– Jag känner mig lyckligt lottad. Jag är glad över att vara här, att jag är hälsosam med viktigast av allt; att jag är lycklig, säger Richardson i intervjun efter loppet.  

Tiden innebär också att Richardson tar över Tori Bowies tidigare tävlingsrekord på 10,80. Den amerikanska sprinterstjärnan Bowie, som tog VM-guld på 100 meter i London 2017, gick bort tidigare i veckan blott 32 år gammal och sörjs just nu av friidrottsvärlden.

Skapade rubriker i cannabis-gate

Sha'Carri Richardson visade att hon är i form redan för en månad sedan när hon sprang på 10,57, men det var i alldeles för stark medvind (+4,1).  

År 2021 skapade hon dock rubriker för annat än sina sprinttider, då hon – trots seger i amerikanska mästerskapen – stängdes av efter att ha testat positivt för cannabis och missade OS i Tokyo.  

Det ledde till en debatt inom friidrottsvärlden om marijuana borde tas bort från dopningslistan. Men beskedet från Wada blev senare att det fortsatt skulle klassas som en förbjuden substans. 

Resultat 100 meter, Diamond League Doha

1. Sha'Carri Richardson 10,76

2. Shericka Jackson 10,85

3. Dina Asher-Smith 10,98

4. Twanisha Terry 11,07

5. Zoe Hobbs 11,08

6. Teahna Daniels 11,18

7. Melissa Jefferson 11,19

8. Abby Steiner 11,19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.