Skrällen: Rebecka Abrahamsson slog Maja Åskag i friidrotts-SM:s tresteg

Uppdaterad
Publicerad

EM-klara trestegshopparen Maja Åskag hade hoppat nästan tre decimeter längre än näst bästa svenska i år.

Men när SM avgjordes blev hon ”bara” tvåa.

Rebecka Abrahamsson slog nämligen till med årsbästa 13,54 och tog ett skrällartat guld.

– Hon plockar fram det som mest när det gäller som mest, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

Fjolårets dubbla guldmedaljör från junior-VM och junior-EM, Maja Åskag, kommer senare denna månad debutera i ett seniormästerskap, vid EM i München.

Men trestegshopparens form verkar inte vara på topp. Trots att hon kom till SM i Norrköping med ett personbästa (14,05) som var nästan en halvmeter bästa än bästa konkurrent, och ett årsbästa (13,70) som var 28 centimeter längre än andrarankade Rebecka Abrahamsson, blev det ingen seger.

Andra SM-guldet

Hennes bästa hopp mätte 13,32, vilket var 22 centimeter kortare än Rebecka Abrahamssons 13,54. Segerresultatet var bara 10 centimeter från Abrahamssons personbästa.

Därmed tog hon sitt andra SM-guld (det första 2020), och hennes sjätte SM-medalj utomhus.

– Jätte-jätteroligt att det stämmer just på SM, det är ju en av de absolut viktigaste tävlingarna, så jag är super-supernöjd, säger hon till SVT Sport.

Hur taggad var du inför tävlingen?

– Jag var jätte-jättetaggad. Jag har haft en jättestrulig säsong, och det har inte alls lossnat. Jag har haft problem med att komma över 13 meter och det är inte alls där jag vill vara. Så jag kände att ”Nu måste jag sätta den, jag har Maja Åskag och flera bra tjejer att hoppa mot”, så det känns jättekul att det var jag som fick ut bra längder i dag.

Resultat

Tresteg

1) Rebecka Abrahamsson, Örgryte, 13,54, 2) Maja Åskag, Råby-Rekarne, 13,32, 3) Jenny Lestander, Örgryte, 13,31, 4) Emelie Nyman Wänseth, Östersund, 13,01, 5) Alice Lindgren Engelblom, Lidingö, 12,10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.