När den slutgiltiga OS-truppen togs ut i onsdags lämnades flera inkvalade friidrottare utanför. Det skapade en kritikstorm mot SOK och flera friidrottare har gått ut och visat sitt missnöje.
SOK:s verksamhetschef har dock svårt att förstå kritiken, som bland annat handlat om otydlighet.
– Jag förstår att idrottare och tränare är besvikna, men det finns tydliga gränser som inte kan ha undgått någon, säger Peter Reinebo.
”Tydliga sedan i höstas”
Det finns flera sätt att kvala in till OS, men sammanfattningsvis handlar det om att antingen vara ett framtidsnamn eller ha chans på topp tolv. Nomineringsgräns har satts upp tillsammans med Kajsa Bergqvist, den svenska förbundskaptenen i friidrott, som har hämtat in statistik från tidigare mästerskap.
Dessutom finns ett nomineringsspann, som innebär att en aktiv som vid flera tillfällen varit inom spannet kan bli uttagen om denne anses ha chans på topp tolv – även fast nomineringsgränsen inte är nådd.
– Gränserna har varit tydliga sedan mitten av hösten och har kommunicerats ut till aktiva och tränare vid flera tillfällen. Inte en enda gång sedan gränserna publicerats har det kommit några frågor eller någon som uttryckt att gränserna har fel nivå, säger Reinebo och lägger sedan till:
Kriteriet framröstat
– Det kan inte ha undgått någon att dessa gränser funnits.
Det finns flera orsaker till att SOK väljer att inte låta alla aktiva som kvalificerat sig till OS åka till Paris.
– Det handlar om att skapa en rättvisa gentemot andra idrotter inom Sverige, där topp tolv-kriteriet röstats fram i en majoritetsomröstning med de svenska förbunden. Dessutom handlar det om en prisfråga och att vi vill ha en viss kvalité på OS-truppen.