Supertalangen tog guld i U18-EM

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska supertalangen Ayla Hallberg Hossain tog guld i U18-EM i längdhopp i Jersualem. Med sina 6.39 vann hon med nio centimeter och slog därmed till med mästerskapsrekord.

– Ayla är helt klart ett prospect som kan bli något alldeles speciellt, säger SVT:s expert Alhaji Jeng.

Hallberg Hossain var inför tävlingen en av favoriterna, trots att hon är född så sent som 23 december 2006 och man får tävla i U18 om man är född 1 januari 2005 och senare.

I den andra hopprundan stod hon för jättehoppet 6.39, trots god marginal till planken, och vann därmed med 9 centimeter över tvåan Likar från Slovenien, som har världsårsbästa i klassen. Bland 15-åringarna är Hallberg Hossain dock bäst i världen i år. Hon tog därmed Sveriges tredje medalj i mästerskapet, och slog även sitt egna personliga utomhusrekord. 

– Ayla är helt klart ett prospect som kan bli något alldeles speciellt. Hon är duktig tekniskt och rör sig väldigt fint, säger SVT:s expert Alhaji Jeng.

15-åringen är en av svensk friidrotts största talanger. Hon tävlar för Turebergs SK och tog brons i senior-SM så sent som i vintras och i samma ålder är det bara Erica Johansson och Tilde Johansson som hoppat längre. Som 12-åring slog hon dessutom världsrekord i höjdhopp för 12-åringar med 1.77.

– Jag vill inte haussa upp juniorer, men det är väldigt positivt att hon är så bra tekniskt. Om hon kan hålla i tekniken när hon växer till sig fysiskt kan det bli riktigt bra. Det är det som behöver klaffa för att nå världseliten, säger Alhaji Jeng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.