Thobias Montler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Thobias Montlers comeback där han hoppade över 8 meter. Foto: Christine Olsson/TT

Thobias Montler efter första 8-metershoppet för säsongen: ”Oerhört skönt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en säsong med skadeproblem fick Thobias Montler förra veckan ett välkommet formbesked.
I Italien gjorde han, för första gången sedan VM förra året, ett hopp över åtta meter.
– Oerhört skönt, det ger verkligen mer självförtroende.

Skadebekymmer gjorde att 28-årige Montler missade EM. Men förra veckan fick den svenske längdhoppsstjärnan ett välkommet formbesked. På en tävling i italienska Celle Ligure noterade han ett godkänt hopp som mätte 8,01. Det var första gången sedan förra årets VM-final i Budapest (då han blev sexa på 8,00) som han noterades för åtta meter på en tävling.

– Oerhört skönt att se åttan. Det ger verkligen mer självförtroende, säger han när SVT Sport når honom precis efter ett avklarat träningspass på Friidrottens Hus i Göteborg.

”Väldigt bra form”

Montler tränar nu för fullt inför OS i Paris. För att minimera risken att få nya problem med hälsenan har han ett något modifierat träningsupplägg.

– Kroppen känns väldigt bra, jag är i väldigt bra form, säger han.

Hur har det varit under året, när problemen fortsatt att komma?

– Det är klart att det har varit jobbigt. Mest för att jag också velat vara med där och hoppa och fajtas om segrarna, man vill ju inte sitta hemma och titta på.

Har det varit stressigt?

– Njae. Det är klart att det var lite frustrerande ett tag när det kändes som att det inte spelade någon roll vad vi testade, att det bara kom tillbaka ändå. Men det har ju hela tiden varit OS som varit målet.

OS-sjua 2021

Montler blev sjua vid sitt enda OS hittills, i Tokyo 2021. Han har flera gånger tidigare visat att han är en mästerskapshoppare, med bland annat fyra EM-silver (tre inne och ett ute) och ett inomhus-VM-silver.

Denna gång kan han dock tävla med mindre press på sig, då inte mindre än 60 hoppare i världen hoppat längre än hans 8,01 i år.

– Alla vi som är på plats är ju tävlingsmänniskor och vill vinna. Så det är inte så att jag tänker sitta här och säga att jag kommer vara nöjd med att sluta sexa, för det kommer jag inte, säger han, men lägger till:

– Men det har ju varit en speciell säsong för mig och förväntningarna på mig är inte samma som annars. Förhoppningsvis kan det vara positivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.