Linus Thörnblad (till vänster) är besviken över hur Peter Reinebos SOK har behandlat Kalle Berglund (till höger). Foto: Bildbyrån/TT

Thörnblad besviken över SOK:s behandling av Berglund: ”Sorgligt att vi inte kommit längre”

Uppdaterad
Publicerad

Den förre höjdhopparen Linus Thörnblad sågar SOK:s argument för att slopa det ekonomiska stödet till löparen Kalle Berglund, vars senaste år har präglats av psykisk ohälsa och få tävlingar.

– Det är sorgligt att vi inte kommit längre, säger Thörnblad till SVT Sport.

Den förre höjdhopparen, som avslutade karriären på grund av psykisk ohälsa, reagerar starkt över de argument som SOK anför kring Berglunds uteblivna stöd.

– Jag har inga problem med att folk blir av med sitt stöd om man inte presterar. Argumenten i Kalles fall stämmer dock inte. Tittar man över en längre period på tre år som det talas om så är ju Kalle i allsvenskan medan en annan friidrottare som fått stöd hör hemma i division 5. Så det är faktafel från SOK:s sida, säger Thörnblad.

Avsade sig SOK-stödet i år

Berglund blev uttagen i SOK:s Topp och Talang-grupp 2020 efter att ha satt svenskt rekord på 1500 meter med 3.33,70 vid VM-finalen i Doha 2019. Efter ett misslyckat 2021 där han trots allt ställde upp på OS i Tokyo och inte alls gjorde sig rättvisa bestämde han sig för att ta det här året som ett mellanår och avsade sig SOK-stödet.

Under den gångna säsongen ställde han upp i ett par lopp – mest för att hålla igång.

Nu, när Berglund är inställd på att satsa vidare mot VM-året 2023, stänger dock SOK dörren till stöd.

– Att ta ett uppehåll efter ett OS-år låter sunt och borde vara något som premieras. Problemet kan bli att fler inte vågar ta ett brejk för att ladda om mentalt för att göra en satsning under en period av fyra år, säger Thörnblad.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo sa, i en intervju med SVT den 22 december, att Kalle Berglunds beslut att ta ett mellanår inte har påverkat beslutet.

– Det är hans hypotes och jag kan förstå att han har den, men den stämmer inte. Absolut inte. De vi satsar på behöver vi ge bra stöd och vara rädda om, men det innebär inte att en specifik idrottare kan abonnera på en plats. Man bedöms utifrån ett helhetsperspektiv. Varje år gör vi en bedömning gällande träningsinsats, kapacitet, utveckling och resultat.

”Sorgligt att vi inte kommit längre”

Linus Thörnblad var bland de första idrottsmännen som öppet gick ut och berättade om psykisk ohälsa för drygt tio år sedan.

– Det är sorgligt att vi inte kommit längre. Tydligen har vi inte kommit längre sedan jag lade av då man inte följde upp det och det är jättetråkigt att höra.

SOK har erbjudits att kommentera Thörnblads kritik.

KLIPP: Ett år efter han nådde botten var Berglund tillbaka (30 juni 2022)

Linus Thörnblad

Ålder: 37

Yrke: Brandman.

Meriter i urval: Brons vid inomhus-VM 2006 och var femma på utomhus-VM 2009. Han hoppade 2,34 som bäst ute och 2,38 inomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.