Prototypen till skorna som Eliud Kipchoge använde då han blev först att springa ett maraton på under två timmar har förbjudits. Men andra skomodeller av det nya, prestationshöjande slaget, får fortfarande användas. Det är Yannick Tregaro kritisk mot.
– Någon liten teknisk utveckling har ju skett med skor och även banor, men den utvecklingen har inte varit så signifikant som det är nu. Det är för tydliga och stora skillnader i utvecklingen nu, säger han.
– Gränsdragningen måste sättas mycket, mycket hårdare, så det inte blir orättvist. Och det är verkligen upp till World Athletics (internationella friidrottsförbundet.
”En väldigt tråkig utveckling”
Tregaro berättar att det jobbas på att få ut motsvarande skor för hoppgrenar och sprintsträckor. Han är rädd att det ska skada friidrottens själ.
– I stora drag är det så att friidrottens själ handlar om människans utveckling. Hur fort kan man springa, hur långt kan man hoppa, hur högt kan man hoppa. Världsrekordet i höjdhopp är ett mått på människans kapacitet, hur högt man kan hoppa. Det är det jag älskar med friidrotten. Om Thobias Montlers rekord är 8,22 och så hoppar han plötsligt 8,40 på grund av ett par skor som är bättre så är det en väldigt tråkig utveckling, säger tränaren.
Tregaro: stryk rekorden
Skor har alltid utvecklats, men Tregaro menar att de nya modellerna är unika i det avseendet att alla blir bättre av dem. Tidigare har det mer handlat om förhållande mellan individ och sko.
Yannick Tregaro är tydlig med vilka åtgärder han vill se från det internationella förbundet:
– Jag tycker att World Athletics ska kolla över alla världsrekord som har satts de senaste tre åren och stryka alla som är satta med de skorna. Nationsförbunden kan göra samma sak med sina nationsrekord. Jag tycker att rekorden ska strykas och att gränsen för hur skor får se ut måste vara mycket tydligare och striktare.
– Jag inser ju att det är väldigt komplext och svårt att sätta en gräns på detta, men det måste göras.
KLIPP: Hör vad som är sant och falskt om de omtalade skorna