Blessing Okagbare, i mitten, under fredagen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Två dopningsfall skakar OS-friidrotten

Uppdaterad
Publicerad

Den olympiska friidrotten har fått sina första stora dopningsskandaler i Tokyo.

Den nigerianska sprintern Blessing Okagbare har stängts av från vidare tävlan och kenyanske sprinterlöparen Mark Otieno Odihambo har också åkt fast.

Okagbare vann sitt försöksheat på 100 meter i går och skulle ha sprungit semifinal i dag, men är nu struken från alla tävlingar. Hon skulle även ha ställt upp på 200 meter och damernas stafett 4x100 meter.

”Den tävlande meddelades om det positiva svaret och hennes provisoriska avstängning nu på morgonen”, skriver friidrottens antidopningsorganisation Athletics Integrity Unit (AIU) i ett uttalande.

Tokyo 2020

”Får stå i skottgluggen”

Sprintern tillhörde de nigerianer som fick tillåtelse att tävla när AIU i veckan strök 20 andra friidrottare från OS för att de inte ansågs ha testats i tillräckligt stor omfattning inför spelen. Tio av dem kom från Nigeria.

Okagbare anklagade enligt Inside the Games då det nigerianska förbundet för att ha försummat de tävlande. ”Idrottssystemet i Nigeria är väldigt dåligt och vi tävlande är alltid de som får stå i skottgluggen”, uppges hon ha sagt.

32-åriga Okagbare gör sitt fjärde OS och tog silver i längdhopp i Peking 2008, då efter att tvåan ryska Tatjana Lebedeva åkt fast för dopning.

Nigerias olympiska kommitté har inte uttalat sig om dopningsfallet.

Kräver omprov

Bara timmar senare stod det klart att kenyanske sprintern Mark Otieno Odhiambo stängs av tills vidare efter fastnat i en dopningskontroll inför lördagens försök på 100 meter, skriver BBC.

28-åringens testprov genomfördes 28 juli och visade spår av en anabol steroid, vilket innebär att han stryks från startlistan.

Sprintern, som visat storform inför OS och drog till med personbästat 10,05 tidigare i juni, förnekar att han haft någon vetskap och överträdelsen och kräver att hans B-prov analyseras.

Mark Otieno Odhiambo är tvåfaldig kenyansk mästare på 100 meter och och har även en förstaplats på 200 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet