• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Tyskt kulguld genom Yemisi Ogunleye – efter märklig mätning av ”spökstöt”

Uppdaterad
Publicerad

Tyskan Yemisi Ogunleye tog hem guldet i kula efter att ha stött 20,00 i den sista stöten. Hon passerade nyzeeländskan Maddison-Lee Wesche vars sista stöt var ett mysterium.

– Finalen var en känslomässig bergochdalbana som började med fallet i första omgången och att jag tog ledningen i den sista, vilket visar att Gud är en trogen vägvisare, säger Ogunleye till SVT Sport.

Wesches sista stöt blev upphov till diskussion. Ingen kamera fångade nedslaget och funktionärerna hade lång väg till nedslagsmärket där det fanns en massa hål efter tidigare omgångar. Det gav upphov till spekulationer om att det mättes från fel ställe.

Men resultat som registrerades på Wesche var 19,68 och 25-åriga Ogunleye sprang ut till klockan och ringde ett par gånger för att fira guldet, som var hennes första titel i ett stort mästerskap.

– Jag hade inte gett upp hoppet om att ta guldet eftersom det inte är över förrän efter den sista stöten men i dag var det inte meningen att jag skulle vinna men jag kan inte begära mer, säger Wesche som satte personrekord med 19,86 – en förbättring med fem centimeter.

Roos sjua – precis som Ståhl

Fanny Roos slutade sjua precis som sambon Daniel Ståhl i diskus. Svenskan stötte 18,78 och förbättrade sig avsevärt från kvalet.

– Man vill alltid stöta längre men jag är nöjd med min sjundeplats sett till vad jag gjort jämfört med de andra under säsongen, säger Roos till SVT Sport.

Under gårdagens kval stötte Roos 18,17 och gick till final som tia. Sarah Mitton vann kvalet på 19,77 men kraschade ut med 17,48 i dag och slutade sist som tolva.

Axelina Johansson stötte 18,03 i sin första stöt vilket blev den enda godkända, av de tre hon gjorde, i regnet som präglade inledningen av tävlingen. Hon slutade tia i sin OS-debut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.