Yaroslava Mahuchikh darrade rejält innan hon blev klar för höjdhoppsfinalen vid inne-EM. Foto: TT

Ukrainska favoriten nära flopp: ”Aldrig varit så nervös”

Uppdaterad
Publicerad

En av inne-EM:s största favoriter, höjdhopparen Jaroslava Mahuchikh, var nära att bli utslagen i kvalet efter att ha rivit två gånger på ingångshöjden 1,87. Hon tänkte på sitt krigsdrabbade folk i Ukraina inför sitt sista sparade försök på 1,91.

– Vi ukrainare är starka och ger aldrig upp. Det visade jag i dag, säger Mahuchikh till SVT Sport.

Mahuchikh är världsetta den här vintern med 2,02 och 1,87 borde inte varit några problem, men det är inte normala tider.

– Det var det mest nervösa kval jag upplevt i hela mitt liv, säger Mahuchich till det europeiska friidrottsförbundet under torsdagskvällen.

Efter de två missade försöken på 1,87 gick hon vidare till 1,91 med sitt sista försök eftersom det var den höjden som krävdes för att nå finalen som inleds redan klockan 08.20 på söndag morgon svensk tid.

– I finalen hoppas jag att jag inte gör om det här misstaget och hoppar högre från början, säger en lättad Mahuchikh till SVT Sport.

Tre ukrainskor i söndagens final

De tre ukrainska hopparna samlades och kramades när finalplatserna var klara. Tårarna flödade när även Julia Levchenko (felfri) och Kateryna Tabashnyk gick till finalen med åtta hoppare.

Mahuchikh upplever en ständig katastrof i sitt krigsdrabbde hemland och tävlar i ett katastrofdrabbat land som hämtar sig efter den svåra jordbävningen där över 50 000 personer miste livet.

– Vi är så glada över att kunna vara med och tävla här Istanbul. Vi känner en stor tacksamhet mot den turkiska organisationen, och publiken som kommit hit, som genomför det här arrangemanget efter jordbävningen där så många människor har dött, säger Mahuchikh till SVT Sport och fortsätter.

– Vi har en stor förståelse för situationen med kriget där hemma där det dör människor varje dag efter raketattacker men vi vet samtidigt att vi är så starka och aldrig ger upp. Det var vad jag visade i dag. Vi ger aldrig upp och försvarar vårt land, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.