VM-guld i höjdhopp till Ukrainas Jaroslava Mahutjich

Uppdaterad
Publicerad

För tre veckor sedan vaknade Jaroslava Mahutjich hemma i Ukraina till ljudet av explosioner och skottossning.

I dag tog hon VM-guld – och tillägnade segern till alla ukrainare.

– Det är för hela mitt land, hela folket och hela militären, säger hon.

Jaroslava Mahutjich vaknade, precis som så många andra ukrainare, av det oljud som skapas av explosioner och skottlossning den 24 februari.

Men redan första dagen lyckades hon ta sig iväg från sin hemstad Dnipro, och till slut hela vägen till serbiska Belgrad, där hon i dag skulle tävla i inomhus-VM:s höjdhoppstävling.

– Jag minns när jag vaknade den 24 februari till explosioner. Jag ringde mina föräldrar och min tränare. Jag förstod att Ryssland hade inlett ett krig mot Ukraina. Först tänkte vi inte på träning och på att åka till VM. Men en dag ringde vårt förbund och sade att vi ska åka och försvara Ukraina på idrottsbanan, säger hon på en presskonferens.

Mahutjich tog OS-brons

Väl på idrottsbanan gick det bra. OS-bronsmedaljören från i höstas, som även har ett utomhus-VM-silver på meritlistan, lyckades – efter att ha klarat 2.02 i första försöket – ta sitt första VM-guld på seniornivå.

Det såg dock länge ut som att det skulle bli silver. Detta då Eleanor Patterson, som toppade världsårsbästalistan på 1.99 inför VM, klarade 2.00 i det andra försöket, samtidigt som ukrainskan rev sina två första försök.

Patterson satte personbästa

Men det tredje försöket klarade Mahutjich med god marginal, och sedan tog hon alltså 2.02 i första försöket.

Patterson, som aldrig varit över två meter innan dagens tävling, rev sedan först på 2.02, och sedan sina två återstående försök på 2.04.

”Jag är glad”

Mahutjich rev alla tre försök på 2.04, men sprang direkt efter det sista hoppet till läktaren för att ta den ukrainska flaggan och sprang lite med den innan hon fick kramar av sina konkurrenter.

– Jag är lycklig över denna seger. Jag vann för hela Ukraina! Mitt land, alla ukrainare i Ukraina och utomlands. Jag är stolt över att vara ukrainare och försvara landets färger på banan så som militären försvarar Ukraina i vårt land, vårt fosterland, säger en tårögd Mahutjich till SVT Sport.

Hur var det att tävla och komma hit med det pågående kriget i Ukraina?

– Fysiskt kändes det bra. Men psykologiskt var det så svårt att tävla eftersom mitt hjärta är kvar i Ukraina hos alla människor som är kvar för att försvara vårt land. Det har varit svårt, men min tränare sa att jag måste fokusera på höjdhopp och visa att ukrainare aldrig ger upp utan att de försvarar vårt land, frihet, självständighet och yttrandefrihet.

Patterson målade naglarna

På presskonferensen efter tävlingen hyllade silvermedaljören Eleanor Patterson den ukrainska guldmedaljören.

– Det är otroligt att Jaroslava kom idag och gjorde det så bra. Jag målade mina naglar med gult och blått. Mina tankar går till dem. Jaroslava är en otrolig person. Ingen förtjänar att gå igenom det de har gjort, sae hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.