Winfred Yavi var sju hundradelar från att slå världsrekord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Winfred Yavis upplopp och målgång Foto: Bildbyrån.

Winfred Yavi missade världsrekordet på 3 000 meter hinder – med sju hundradelar

Uppdaterad
Publicerad

Beatrice Chepkoech har haft världsrekordet på 3 000 meter hinder sedan 2018.
I kväll var det nära att hon blev av med det.
Men Bruneis Winfred Yavi missade rekordet – med blott sju hundradelar.
– Vilket lopp hon gör, utbrister SVT Sports expert Christian Olsson.

Bruneis Yavi och Ugandas Perth Chemutai lämnade haren redan efter två varv, och visade tidigt att de var på jakt efter riktigt fina tider vid Diamond League-galan i Rom.

Och när de var inne på slutvarvet visade det sig att det skulle på ännu bättre än bra. På upploppet drog Yavi, som tog OS-guld i Paris tidigare denna månad och även är regerande världsmästare, ifrån och spurtade för att nå Beatrice Chepkoechs sex år gamla världsrekord.

Nära världsrekordet

Men hon missade det, med ytterst liten marginal. Hon gick i mål på tiden 8.44,39 – vilket var sju hundradelar från världsrekordet. Men det var asiatiskt rekord och världsårsbästa med god marginal.

– Hon klippte sista hindret lite dåligt och missar världsrekordet på grund av det, konstaterar SVT Sports expert Christian Olsson.

Yavis tid är den näst snabbaste någonsin på damsidan. Hennes tidigare personbästa, 8.50,66, var tidigare världens näst snabbaste tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.