En svensk futsalstjärna hotar med att ta beslutet om Svenska fotbollförbundets avstängning till Europadomstolen. Foto: Bildbyrån/TT

Landslagsspelarens hot: Kan anmäla fotbollförbundet till Europadomstolen

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges bästa futsalspelare har varit avstängd av Svenska fotbollförbundet under nästan hela året, för brott mot idrottens matchfixningsreglemente.

I somras blev han dock friad av Malmö tingsrätt, där han stod åtalad för just matchfixningsrelaterade brott.

Trots det kvarstod avstängningen – och han planerar nu kraftfulla åtgärder.

– Blir han friad i hovrätten kommer vi att begära att Europadomstolen prövar ärendet, säger hans advokat Mikael Nilsson.

Förra veckan avslutades hovrättsförhandlingarna i Malmö, där två uppmärksammade matchfixningsmål avhandlades.

Två av de åtalade var, innan de anhölls och sedermera åtalades, landslagsspelare i futsal.

Matchfixning

Avstängd sedan februari

En av dem, som stod åtalad för spelfusk och givande muta, blev friad av tingsrätten. Trots det har han, ända sedan i februari, varit avstängd av Svenska fotbollförbundets disiciplinnämnd. I september beslutades att avstängningen ska gälla ända till februari 2027.

Anledningen till avstängningen är att disciplinnämnden anser att spelaren medverkat till att en allsvensk fotbollsspelare skulle ta ett gult kort med flit – ett gult kort som flera spelare satsat pengar på skulle ske – samt att spelaren satsat pengar på sina egna matcher och andra matcher i samma serie, vilket är förbjudet.

”Strider mot rätten till arbete”

Spelaren i frågar nekar till anklagelserna, och blev alltså friad i tingsrätten, och hoppas på detsamma i hovrätten.

Och spelarens advokat Mikael Nilsson berättar nu för SVT Sport att de planerar att vidta åtgärder framöver.

– Om domen står sig i hovrätten, vilket jag tror och hoppas, och han är fortsatt avstängd så kommer vi att begära att Europadomstolen prövar fallet. Vi anser att det strider mot rätten till arbete som Europakommissionen har fastslagit att man har, säger Nilsson.

– Så därför kommer vi att begära Europadomstolens prövning. De kan sedan uttala sig om det är rätt eller fel, om det är en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Men vi anser att det borde vara det, det kan inte vara så att en instans kan hindra någon från att arbeta och försörja sig, efter att man fått en friande dom i en domstol.

SvFF jämför med dopningsregler

På Svenska fotbollförbundet är man dock inte särskilt oroade över en eventuell process i Europadomstolen.

– Det är naturligtvis fritt fram för honom att föra vilka processer han vill, och gör han det får vi naturligtvis ta ställning till vilka argument som förs fram och vilken juridik de lägger till grund och hur vi i så fall bemöter det. Men jag kan ju konstatera att idrotten i stort har en hel del regler av den här karaktären, som innebär att man kan bli fälld av idrotten även om man inte är fälld av en domstol, säger SvFF:s förbundsjurist Christine Stridsberg, och fortsätter:

– Man kan ju bland annat relatera till dopningsreglerna, där är det ju också ett väldigt hårt, nästintill strikt, ansvar för vad du får i dig som idrottsutövare, och kan bli avstängd från det även fast du inte kan bli fälld i domstol för att du saknar uppsåt. Och just dopning har prövats tidigare av Europadomstolen, och där har man konstaterat att det finns legitima skäl för de hårda regler man har inom idrotten.

Ett beslut i Europadomstolen kan få stora konsekvenser för idrottsvärlden. Det var nämligen i Europadomstolen som den belgiske spelaren Jean-Marc Bosman fick rätt, efter att tidigare inte tillåtits byta klubb efter att hans kontrakt med FC Liege gått ut. Efter Europadomstolens dom, som kommit att kallas Bosmandomen, får spelare nu byta klubb gratis efter att deras kontrakt gått ut.

Mer matchfixning: Se den nya serien Kvarnbyfallet på SVT Play

Efter lagändringen: Matchfixning i lägre serier verkar ha försvunnit

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet