Anna Nordqvist gör sitt nionde Solheim Cup

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Nordqvist berätta om den tunga perioden. Foto: Bernat Armangue

Anna Nordqvist om tunga perioden: ”Det som inte dödar, det härdar”

Uppdaterad
Publicerad

Europas mest meriterade spelare, Anna Nordqvist, gör sitt nionde Solheim Cup.

Och den spelande vicekaptenen gör det i ett skede av karriären och livet där resultat inte är det viktiga. Allt nu handlar om att må bättre.

– Det som inte dödar, det härdar. Jag börjar hitta ett lugn och mår mycket bättre nu, säger svenskan till SVT Sport, efter en oerhört tung tid privat bakom sig.

I fjol när Europa försvarade Solheim Cup-bucklan i Spanien var Nordqvist mitt i ”helvetet”, som hon själv uttrycker det.

– Om jag ska vara ärlig har det varit ett vidrigt år utanför banan, sa hon då till SVT.

Solheim Cup

Europas lag lutar mycket på rutinen i Anna Nordqvist, som har tre major-titlar på meritlistan. Hon har varit med åtta gånger förut i kampen mot USA och vet vad som krävs.

Svenskan vet till och med att hon kan klara av att spela bra när livet är helt upp och ned.

Våren 2023 hade hon bestämt sig för att skiljas och det var en uppslitande situation som gav följdverkningar med flera agenter, fystränare, kiropraktor och caddies som byttes ut.

Nordqvist försökte stå stark mitt i stormen och hanterade Solheim Cup-veckan i Spanien trots att känslorna låg utanpå.

”Ett rent helvete”

Det jobbiga i Nordqvists liv fortsatte. En månad efter Solheim Cup kom sedan det chockartade beslutet att fd maken Kevin McAlpine avlidit.

Det har sedan dess har handlat om att överleva och hitta tillbaka till ett bra mående. Nordqvist har bland annat genomgått den omtalade 16 weeks of hell-metoden i vintras för att få tillbaka sin hälsa.

Nordqvist har spelat sparsamt med golf och tog en ganska lång semester nu i somras, innan British Open i St Andrews.

– Det var ett välbehövligt break för de senaste två åren har varit ett, rent ut sagt, helvete. Det har mentalt varit tufft i år för jag har känt mig så sliten. Det har varit så himla mycket grejer, säger Nordqvist före årets Solheim Cup till SVT Sport.

Annat perspektiv på livet

Nordqvist vill förstås fortfarande vinna och kommer ge allt i sin roll som spelande vicekapten för Europa. Men låga scorer på golfbanan är inte längre lika viktigt för svenskan.

– Jag tror att det börjar kännas lite lättare. Jag har mycket fina personer i mitt liv, jag har ett helt annat perspektiv på livet nu och fokuserar bara på att må bra och omge mig med rätt typ av människor

Och Nordqvist har blivit mer harmonisk ju längre tiden gått.

– Jag tycker ändå att jag har ett helt annat lugn nu och lyckas se framåt istället för bakåt, säger Nordqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Solheim Cup

Mer i ämnet