Grant bogeyfri på sista varvet på British Open

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grant bogeyfri på sista varvet på British Open Foto: ANDY BUCHANAN

Linn Grant topp 10 efter bogeyfri slutspurt i British Open

Uppdaterad
Publicerad

Linn Grant inledde British Open dåligt men har gnetat sig uppåt på leaderboarden och avslutade idag med en stabil bogeyfri runda och slutade till slut på ett under par och slutar delad 10:a.

– Jag är väldigt nöjd, med att jag kunde klättra upp till nästan topp-tio. Det känns bra, sa Grant, innan hon visste att det faktiskt skulle räcka till 10:e-platsen, till SVT Sport.

Det var bara tre spelare i hela startfältet som lyckades undvika bogey idag på St Andrews. Linn Grant var en av dem.

– Jag spelade väldigt fin golf, precis som igår och i fredags, och lyckades hålla mig på green och slå många bra långa puttar, säger svenskan med ett leende efter tävlingen.

Grant inledde med en 77:a i torsdags, låg då på delad 100:e plats, men har allt sedan dess visat upp ett mycket stabilt spel där några kostsamma misstag kostade lite för många slag på fredagen varvet. Annars hade Grant säkerligen slagits om segern.

– Jag är nöjd med hur jag mentalt tog mig an fredag, lördag och söndag trots en oförtjänt dålig start, säger Grant.

Nu väntar Solheim Cup för svenskan om tre veckor och det är med god form hon tar sig an uppgiften att vara med och utmana amerikanskorna, som måste sägas var favoriter på hemmaplan.

– Vi har absolut chans, det är matchsspel, mycket publik och extra press. Det är många faktorer som gör att det inte alltid går som man tror, säger Grant om att Europa ser svagare ut på papperet.

Ko vann rafflande drama

Kampen om segern i årets sista major på St Andrews blev rafflande där hela fem spelare hade chansen med ett par hål kvar att spela.
Världsettan Nelly Korda, som var i ledningen, tappade sina segerchanser med en dubbelbogey på 14:e och en bogey på det svåra 17:e hålet. Det skulle istället stå mellan färska OS-mästaren Lydia Ko, Nya Zeeland, och fjolårsvinnaren Lilia Vu, USA.

Vu var tvungen att göra birdie på det sista hålet efter att Ko själv avslutat med birdie och slutat på -7.

Vus chipp blev lång och amerikanskan lämnade sig en svår putt, som behövde gå i för ett särspel. Inte nog med att amerikanskan missade birdieputten, hon brände sedan en halvmeters parputt.

14,5 miljoner till Ko

En miss som kostade över 3 miljoner kronor.
En ensam andraplats var värd 9,6 miljoner kronor medan en delad andraplats med tre andra spelare nu gav Vu en check på 6,5 miljoner kronor.

Lydio Ko, som vann sin tredje major i karriären, får rekordsumman 14,5 miljoner kronor.

Resultat British Open

1. Lydia Ko -7
2. Jiyai Shin -5
2. Lilia Vu -5
2. Nelly KOrda -5
2.Ruoning Yin -5
6. Ariya Jutanugarn -3
7. Casandra Alexander -2
7. Mao Saigo -2
7. Akie Iwai -2
10. Linn Grant -1 mfl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.