Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Phil Mickelson är en av fixstjärnorna på LIV-touren. Foto: Bildbyrån

Klart: The Masters öppet för LIV-spelare

Uppdaterad
Publicerad

Den saudistödda LIV-touren har lockat över många av sportens största stjärnor från PGA-touren. Det har skakat om hela golfvärlden och stor kritik har riktas mot stjärnorna som anslutit.

Men nu står det klart att en del LIV-spelare får vara med i majorn The Masters. Det meddelar Augusta National Golf Club, som driver tävlingen, via ett pressmeddelande som skickades ut under tisdagen.

Kritiken har varit massiv mot den nystartade LIV-touren i golf. Det har handlat om de enorma summorna och att pengarna kommer direkt från den saudiska staten, en regim som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter.

Nu står det klart att stjärnorna som lämnat PGA-touren för Liv Golf får chansen att tävla i The Masters, årets första majortävling.

– Tyvärr har händelser splittrat proffsgolfen och förminskat de karaktärsdrag och arv som byggt spelet, skriver Augusta Nationals ordförande Fred Ridley.

Tävlingen äger rum i april och ännu är det inte klart vilka som får tävla. Inbjudningarna skickas nämligen ut under julveckan.

– Vi kommer att skicka in de som kvalat in under rådande kriterier. Men precis som vi sagt tidigare kommer ser vi alltid över möjliga förändringar. I så fall meddelar vi detta i april månad, skriver Fred Ridley.

Det är enbart världens 50 bästa spelare och segrare på vissa utvalda tävlingar som bjuds in. Till 2023 års upplaga finns det för stunden en svensk som är berättigad till att spela: Alex Norén.

KLIPP: Därför skapar LIV-touren sprickor inom herrgolfen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.