Ingrid Lindblad på US Open i North Carolina Foto: TT

Amatören Ingrid Lindblad tvåa i US Open

Uppdaterad
Publicerad

Åtta svenskor till start och före tävlingen handlade nästan allt  om 51-åriga Annika Sörenstam men efter varvet var det hennes svenska spelkamrat, 22-åriga amatören Ingrid Lindblad från Halmstad som stod i fokus. Lindblad gick runt på sex under par och ligger tvåa i världens största tävling.

– En fantastisk runda. Jag puttade som i en dröm, sa Lindblad efteråt.

Leaderboard U.S. Womens Open >>>

Annika Sörenstam som vann på Pine Needles för 26 år sedan och har ytterligare två titlar i US Open spelade idag sin första runda i en majortävling på 14 år.  Golflegendaren Sörenstam gjorde inte bort sig på något sätt och var ett under par efter två spelade hål. Sedan följde fyra bogeys på ett ganska stabilt varv för en score på tre över par.  För att klara kvalgränsen, som är svenskans stora mål med tävlingen, så behövs en liten förbättring imorgon.

– Det var roligt att vara där ute men jag gjorde en del misstag, Jag var på fel ställe i förhållande till hålen och fick några långa puttar, sa Sörenstam till NBC, om sin egen insats.

Lindblad var starstruck

I  Sörenstams boll gick alltså även Ingrid Lindblad, som är rankad tvåa i världen på amatörsidan. Lindblad spelade bländande golf, sju birdies varav tre i en följd på sista nio och en avslutande birdie på det 18:e.  Och Lindblad berättade efter sin runda att hon tyckte att det var surrealistiskt att spela med Sörenstam.

– När vi bytte scorekort med varandra så insåg jag att jag höll i Annikas scorekort – helt otroligt, sa den unga svenskan till NBC.

Bara en bogey på scorekortet gav Lindblad ledningen i klubbhuset på sex under par – 65 slag. Rekordbra. Aldrig har en amatör gått lägre än 65 slag på ett varv i US Opens historia.

– En oerhört imponerande runda av Ingrid. Det var väldigt roligt att spela med henne. Ingrid bubblar och pratar mycket men är också fokuserad.Hon var bra med drivern men jag är imponerad av hennes närspel. Hon chippade bra och satte alla puttar hon tittade på, säger Sörenstam om hennes 29 år yngre landsmaninna.

Svenskan från Halmstad spelar framgångrik collegegolf för Louisiana University och har valt att fortsätta sina studier istället för att bli proffs än så länge.  Hennes jämnåriga kompisar Linn Grant och Maja Stark valde ju att avbryta sina studier för att bli proffs ifjol.

Lindblad är väl medveten om att en golftävling varar i fyra dagar.

– Jag var i zonen idag,  men imorgon kan det vara en helt annan historia.

Nordqvist med i täten

Det var inte bara Lindblad som spelade bra av de åtta blågula svenskorna till start. Trefaldige majorvinnaren Anna Nordqvist är fyra under par.

Madelene Sagström svarade för en blandad runda med både dubbelbogey och eagle för 69 slag. Sagström kom till start med riktigt fin form och ett stort självförtroende. Hon säger att hon är 11:a på en tiogradig skala formmässigt.

– Det känns jättebra. Jag är nöjd med mitt spel under de senaste månaderna, så det har verkligen gått i rätt riktning, sa Sagström till SVT Sport i tisdags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.