Joakim Lagergren vill se snabbare spel. Foto: Bildbyrån

Svenske stjärnan: ”Någonting måste göras”

Uppdaterad
Publicerad

Långsamt spel är ett hett samtalsämne i golfvärlden och till nästa år vidtar Europatouren flera åtgärder för att få bukt med problemet.

Det välkomnas av golfarna.

– Någonting måste göras, säger Joakim Lagergren.

Europatouren har fått nog av långsamt spel på golfbanan. Tidigare i veckan presenterade ledningen en fyrpunktsplan för att få ordning på speltempot med start 2020.

Bland annat tilldelas spelarna ett pliktslag efter att ha gått över tidsbestämmelserna två gånger under en runda. Tidigare har det krävts fler överträdelser än så.

Drygare böter

Spelare som konsekvent är långsamma och exempelvis blir varnade 15 gånger under en säsong kommer att få böter på drygt 300 000 svenska kronor jämfört med runt 105 000 kronor som dagens böter ligger på.

Spelarna kommer även att få mindre tid på sig per slag, utbildas och startfälten kommer att minskas.

Henrik Stenson tycker att det är rätt väg att gå.

– Men sedan kommer det aldrig vara någon som går runt på två timmar, dit kommer vi aldrig. Med en bra balans så tror jag att vi kan spela lite snabbare, men det går inte att spela speedgolf, säger Stenson vars första runda på Scandinavian Invitation tog drygt fem och en halv timme att spela.

Stenson menar att det dock finns saker att ta hänsyn till.

– Vi spelar en utomhussport. Har du en treboll där några gör bogeys och en annan där de gör birdies och enkla par kan det skilja fem minuter på varje hål. Det är svårt att ligga på minuten när det händer oförutsedda grejer. Men överlag kan vi snabba på några minuter, det kan nog alla hålla med om, säger han.

”Någonting måste göras”

Joakim Lagergren anser att det är på tiden att något görs.

– Vi har en regelbok och regelboken säger att vi får ha X med tid på oss att slå men det verkar vara den enda regeln som inte behöver följas. Alla andra regler följs ju till punkt och pricka. Någonting måste göras, säger Lagergren.

TT: Är långsamt spel ett problem generellt?

– Jag tycker det är lite varierande faktiskt. Jag själv skulle gärna speeda på det lite men det är inte helt lätt. Det är 156 man som ska tävla, det är vårt yrke och vi tävlar om pengar. Det är klart att man blir väldigt noggrann, säger han.

Alex Norén har inte tagit del av de nya reglerna men har åsikter i frågan.

– Golfen generellt behöver lite mer ”ready golf”, alltså slå när du kommer fram till din plats. Det är det som skulle speeda på det, säger han.

Norén har råkat ut för uppmärksammat långsamt spel tidigare. På en PGA-tävling i Torrey Pines i januari 2018 gick han tillsammans med JB Holmes som då tog över fyra minuter på sig för att slå ett slag, och Norén förlorade sedan efter särspel.

– Jag kan inte hålla på och tänka att det försämrar mina chanser och på vem som gör vad. Det är upp till mig. Jag ska ändå kunna slå samma slag, säger Norén.

37-åringen anser att det är fel att skylla på spelarna som enligt honom ”tillåts” göra fel av domarna, och han vill se tydlighet och hårdare direktiv från domarna.

Fakta: Europatourens åtgärder för snabbare spel

Tidigare i veckan presenterade Europatouren en åtgärdsplan för att få bukt med problemet med långsamt spel. Här är en sammanfattning:

1) En spelare som är ”ur position” och ”klockas” och sedan bryter mot tidsbestämmelserna två gånger under samma runda kommer att tilldelas ett pliktslag. Spelare kan dock välja att – en gång per runda – lägga till 40 extra sekunder.

Spelare som konsekvent är långsamma och exempelvis blir varnade 15 gånger under en säsong kommer att få böter på drygt 300 000 svenska kronor jämfört med runt 105 000 kronor som dagens böter ligger på.

2) Alla nya spelare på Europatouren kommer att utbildas i de nya tidsreglerna. För att behålla sin plats måste alla spelare genomgå ett regeltest var tredje år.

3) Ny teknik kommer att användas för att hjälpa domarna. Bland annat ska domarna få koll på alla gruppers tider vid respektive hål.

4) Där det är möjligt ska startfältet reduceras från 156 till ett minimum på 144 spelare.

Källa: Europeantour.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.