Simone Biles vinner mångkampen – tar sitt sjätte OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Simone Biles är tillbaka i OS med besked.

Efter lagguldet för två dagar tar superstjärnan sitt första individuella OS-guld sedan 2016.

– Den här känns ännu bättre än den första, säger Biles till amerikanska medier.

Ingen gymnast har tidigare tagit två OS-guld i mångkamp utan att göra det i följd men Simone Biles fortsätter skriva historia.

27-årngen inledde strakt med ett av hoppen som uppkallats efter henne. Yurchenko dubbel i pik, eller Biles 2, tilldelades 15.766 poäng.

OS i Paris 2024

I barren blev det en miss för amerikanskan, en extra vändning resulterade i ett halvt poängs avdrag och hon tilldelades 13.733. Men hämtade upp med 14.566 i bom.

I kvalet vann Biles 1.866 poäng före brasilianskan Rebeca Andrade.

Efter Simone Biles miss i barr i finalen skiljde det bara 0.166 poäng dem emellan inför det avslutande friståendet. Väl där var det amerikanskan som drog det längsta strået – hon avslutade tävlingen med 15.066 i fristående.

Segermarginalen blev till slut 1.199 och Andrade fick nöja sig med silver, den regerande olympiska mästarinnan, Biles lagkamrat Sunisa Lee tog bronset.

Tillbaka efter kamp mot psykisk ohälsa

– För tre år sedan trodde jag aldrig att jag skulle stå på ett gymnastikgolv igen bara på grund av allt som hade hänt, säger stjärnan efter OS-guldet.

Under lagtävlingen i OS i Tokyo påverkades Simone Biles av psykisk ohälsa. Hon drabbades av ”twisties” som gjorde att hon tappade känslan för var och när hon skulle landa. Biles drog sig ur lagtävlingen och strök sig från alla individuella finaler utom bom. Amerikanskan tog två års paus från sporten och gjorde comeback för ett år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet