Alva Eriksson, landslagsgymnast i artistisk gymnastik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alva Eriksson utveckla sin kritik och hör Catharina Espmark, generalsekreterare på Svenska gymnastikförbundet, svara. Foto: SVT

Stockholmsgymnaster bojkottar landslagsläger – är öppet kritiska: ”Finns en tystnadskultur”

Uppdaterad
Publicerad

Tonya Paulsson har meddelat att hon byter landslag på grund av missnöje.

I svallvågorna riktar nu ytterligare en gymnast, Alva Eriksson, kritik mot den svenska landslagsmiljön – och är en av flera gymnaster från Stockholm Top Gymnastics som bojkottar ett pågående landslagsläger i Eskilstuna.

– Vi behöver en förändring, säger Alva Eriksson till SVT Sport.

I veckan hålls ett landslagsläger i Eskilstuna. Men sex gymnaster och två tränare från Stockholm Top Gymnastics, STG, finns inte med, något DN var först med att berätta om.

En av dem är 23-åriga Alva Eriksson.

SVT Sport granskar

Efter Tonya Paulssons beslut att byta landslag, från Sverige till sin mammas hemland Taiwan, vittnar hon nu om liknande problem med landslagsmiljön i Eskilstuna.

– Jag håller med om kritiken. Det finns en tystnadskultur i landslaget. Om man kritiserar nånting är man rädd att det ska påverka uttagningar eller ens plats i landslaget, säger Alva Eriksson.

Eskilstuna är center för kvinnlig artistisk gymnastik i Sverige. Här finns bland annat förbundskapten och landslagstränare och hit är resurser och stöd från Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, koncentrerade.

Kritik mot dubbla stolar

Enligt Alva Eriksson har det lett till en favorisering av gymnaster som tillhör Eskilstuna, som är en majoritet av landslaget, medan gymnaster från andra klubbar får sämre förutsättningar och inte känner sig lika sedda eller lyssnade på.

Kärnan i problemet, menar hon, är förbundskaptenen Helena Andersson Melanders dubbla stolar: hon är både tränare för Eskilstuna gymnastikförening och för landslaget.

Se en längre intervju med Alva Eriksson i spelaren ovan.

Catharina Espmark, generalsekreterare på Svenska gymnastikförbundet, säger till SVT Sport att hon tar kritiken på stort allvar.

”Jag kan förstå det”

Hon tar samtidigt den centrerade landslagssatsningen i Eskilstuna i försvar.

– Det är uteslutet för oss att ha det på något annat sätt. Vi är en liten sport på elitnivå och det är i Eskilstuna vi har samlat kompetenser, med ambitionen att alla gymnaster är välkomna dit för att träna i den miljön.

När det gäller kritiken mot förbundskaptenens dubbla stolar, är det något förbundet ser över, enligt Espmark.

– Jag kan förstå kritiken mot det, hur det kan uppfattas. Vi kommer att ta ställning i närtid till hur det ska se ut framöver.

Se ett längre svar från Catharina Espmark i spelaren ovan.

Förbundskaptenen Helena Andersson Melander avböjer intervju, men skriver i ett mejl till SVT Sport att hon inte delar eller känner igen sig i bilden av en tystnadskultur i landslaget eller att hon skulle favorisera gymnaster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet