Till vänster firar truppgymnastiklandslaget guldet 2022, till höger står Nicole Hosseini med en SVT-mikrofon framför sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicole Hosseini om Sveriges fristående. Foto: SVT

Svenska damlaget guldfavoriter på EM: ”Kör all-in”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska damerna har ett guld att försvara när EM i truppgymnastik inleds i Baku på onsdagen. Efter fyra guld de senaste fem mästerskapen är de stora favoriter till förstaplatsen även i år.

Det är ett rutinerat lag som är på plats i Azerbajdzjan för att försvara det svenska guldet. Nicole Hosseini, som till vardags tävlar för Brommagymnasterna, blev efter guldet i Luxemburg 2022 nominerad till Årets kvinnliga gymnast i Europa.

– Vi kör all-in för att ta hem det här, säger hon till SVT Sport.

Det är totalpoängen i de tre grenarna tumbling, trampett och fristående som avgör när vinnaren ska utses. Fristående är traditionellt den gren där det finns mest poäng att plocka och i år är Hosseini extra nöjd med lagets förberedda program.

– Det är en liten show så jag ser fram emot att få stå där på golvet och glänsa tillsammans med laget.

Island största konkurrenten

Evelina Rosengren gör sitt fjärde EM för Sverige och förutom att tillhöra världseliten inom truppgymnastik arbetar hon som polis. Efter fyra EM har hon tre guldmedaljer och en silvermedalj hemma på hyllan. Men nu är det bara guld som gäller.

– Det där silvret vi fick, då hade vi samma poäng som Island men de hade högre grenpoäng på två redskap och då fick vi silvret. Så det guldet hade vi velat ha, säger Rosengren.

Island är Sveriges största konkurrent på damsidan. Varje EM sedan 2006 har Island och Sverige abonnerat på guld- och silvermedaljerna.

Finalerna sänds på lördag i SVT Play

Resultat i tidigare EM för damlaget i truppgymnastik

2022 – guld

2020 – silver

2018 – guld

2016 – guld

2014 – guld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.