Medan Eddy Jesperson, 22, gör sitt andra EM i herrlaget så är det första gången som hans lillebror Danny, 19, gör honom sällskap. Danny var visserligen också på EM i Luxemburg 2022 – men tävlade då för juniorlandslaget. Att tävla tillsammans är dock inget nytt – det gör de normalt i sin Helsingborgsbaserade klubb GF Fram.
– Sen jag var liten är det brorsorna som var äldre och bättre som lärt mig allt jag kan, säger Danny Jesperson.
– När lillbrorsan kommer och kör bättre än en så måste man ju steppa upp, fyller storebror Eddy i.
De svenska herrarna tog brons förra mästerskapet. Vann gjorde Danmark, som är den dominerande nationen på herrsidan historiskt.
Stor majoritet kvinnor inom gymnastiken
Med ytterligare en bror inom idrotten blev det ett enkelt val att som barn börja med just truppgymnastik.
– Det är väldigt lätt hänt i tonåren att man väljer fotboll eller hockey för att det verkar coolare i samhället generellt. Men båda vi är väldigt glada att vi satsade på gymnastiken annars hade vi aldrig fått göra det här, säger Eddy Jesperson.
Har ni fått kommentarer om det genom åren?
– Det har väl hänt att folk har skämtat om det eller så men då skämtar jag tillbaka om fotbollen, säger Danny Jesperson.
Gymnastiken har länge försökt få in fler pojkar och män. De står idag för en knapp fjärdedel av medlemmarna i Svenska Gymnastikförbundet.
– Det finns fokus och initiativ när det gäller det där men jag tror vi kan lära oss från våra grannar i Danmark. De har mycket fler killar som håller på och de har en helt annan kultur kring det hela.
Finalerna sänds på lördag i SVT Play
Resultat i tidigare EM för herrlaget i truppgymnastik
2022 – brons
2020 – guld
2018 – silver
2016 – silver
2014 – silver