Danny och Eddy Jesperson står sida vid sida i en gymnastiksal iförda gymnastikdräkter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bröderna Danny och Eddy Jesperson tävlar tillsammans i herrlandslaget i truppgymnastik. Foto: Caroline Martos / SVT

Bröderna tävlar tillsammans i EM: ”Då måste man ju steppa upp”

Publicerad

Att ha med brorsan i landslaget? Bara fördelar anser Eddy och Danny Jesperson som i veckan tävlar för Sveriges herrlag i EM i truppgymnastik – en idrott som annars domineras av kvinnor.

Medan Eddy Jesperson, 22, gör sitt andra EM i herrlaget så är det första gången som hans lillebror Danny, 19, gör honom sällskap. Danny var visserligen också på EM i Luxemburg 2022 – men tävlade då för juniorlandslaget. Att tävla tillsammans är dock inget nytt – det gör de normalt i sin Helsingborgsbaserade klubb GF Fram.

– Sen jag var liten är det brorsorna som var äldre och bättre som lärt mig allt jag kan, säger Danny Jesperson.

– När lillbrorsan kommer och kör bättre än en så måste man ju steppa upp, fyller storebror Eddy i.

De svenska herrarna tog brons förra mästerskapet. Vann gjorde Danmark, som är den dominerande nationen på herrsidan historiskt.

Stor majoritet kvinnor inom gymnastiken

Med ytterligare en bror inom idrotten blev det ett enkelt val att som barn börja med just truppgymnastik.

– Det är väldigt lätt hänt i tonåren att man väljer fotboll eller hockey för att det verkar coolare i samhället generellt. Men båda vi är väldigt glada att vi satsade på gymnastiken annars hade vi aldrig fått göra det här, säger Eddy Jesperson.

Har ni fått kommentarer om det genom åren?

– Det har väl hänt att folk har skämtat om det eller så men då skämtar jag tillbaka om fotbollen, säger Danny Jesperson.

Gymnastiken har länge försökt få in fler pojkar och män. De står idag för en knapp fjärdedel av medlemmarna i Svenska Gymnastikförbundet.

– Det finns fokus och initiativ när det gäller det där men jag tror vi kan lära oss från våra grannar i Danmark. De har mycket fler killar som håller på och de har en helt annan kultur kring det hela.

Finalerna sänds på lördag i SVT Play

Resultat i tidigare EM för herrlaget i truppgymnastik

2022 – brons

2020 – guld

2018 – silver

2016 – silver

2014 – silver

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.