Axnér: ”Vi hade hjärtstartare med oss på rummet”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en nervös väntan för det svenska landslaget.

Men tack vare norsk seger i rysaren mot Nederländerna är Sverige vidare till kvartsfinal.

– Det var en pärs. Vi hade läkaren med oss och hjärtstartare på rummet, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Sverige gjorde jobbet mot Rumänien men fick ändå vänta in resultatet i matchen mellan Norge och Nederländerna innan man kunde jubla över en plats i VM-kvartsfinalen.

Det svenska laget följde rysaren tillsammans från hotellet.

– Det var så klart en pärs. Vi hade lite samkväm och käk ihop. Sedan gick vi ledare in och såg matchen själva. Vi hade läkaren med oss och hjärtstartare på rummet, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Matchen var otroligt jämn och Norge avgjorde först i matchens absoluta slutskede.

– Det är klart att man kastas mellan hopp och förtvivlan när man ser de möjligheterna Nederländerna har på slutet att komma ikapp. Det var många galna sekvenser som kunde gjort det ännu jämnare. Men det var en euforisk känsla när vi förstod att det var klart. Det var höga skrik och höga hopp.

”Svårt att hålla koncentrationen”

Ledarna följde matchen från rummet samtidigt som spelarna följde dramat från korridoren.

– Det var fruktansvärt måste jag säga. Man hade hoppats på att något lag skulle dra ifrån och hålla avståndet matchen ut. Men så blev det inte så det var fruktansvärt nervöst. Vi hade beställt pizza och thaimat så hela laget följde matchen tillsammans. Det var svårt att hålla koncentrationen på att äta när man följde matchen. Det var mycket skrik och allt möjligt, säger Linn Blohm.

”Blir en otrolig utmaning”

I kvartsfinalen väntar nu de regerande OS-mästarna Frankrike för Sveriges del. Frankrike slog ut Sverige i OS-semifinalen i somras.

– Det är de regerande OS-mästarna. Ett fantastiskt lagbygge med exceptionella spelartyper och spetskompetens och bra försvarsspel. Det blir en ordentlig utmaning, säger Axnér.

Är ni revanschsugna efter semifinalsförlusten i OS?

– Det är klart att vi är revanschsugna. Vi gjorde en väldigt bra match i OS. Linn Blohm fick ett rött kort tidigt som ställde till det lite. Vi var nära att skaka om dem. Vi kommer göra allt vi kan för att slå Frankrike.

Kvartsfinalen mellan Sverige och Frankrike spelas på onsdag 20.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.