Danmark besegrar Sverige – efter mardrömsstart

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges handbollsdamer får slutligen se sig besegrade i OS.

Laget kom tillbaka efter en mardrömsstart – men Danmark vände i slutet.

Trots förlusten 23-25 har Sverige en andraplats gruppen i egna händer.

Sverige kunde ge sig själva ett drömläge för gruppseger. Men trots svensk ledning i stora delar av matchen vände Danmark sent och skapar i stället ett getingbo i gruppen.

– Framför allt har vi en dåligt start. Vi får kämpa oss tillbaka sen därefter spelar vi riktigt bra, säger Nathalie Hagman till SVT Sport.

OS i Paris 2024

Suveränen Johanna Bundsen startade med en dubbelräddning – men sen precis som Hagman sa gick allt åt pipsvängen för Sverige. Vid ställning 1-5 kände sig förbundskapten Tomas Axnér nödgad till att ta en timeout.

Sen ryckte Sverige onekligen upp sig och vände på skutan till 10-9 svenska favör. Trots mardrömsstarten gick Sverige till pausvila vid 14-14.

Andra halvlek var ett ställningskrig där Danmark aldrig var fler än två bollar bakom Sverige. Men vid ställning 23-21 till Sverige stannade den svenska målproduktionen, i stället växlade Danmark upp med fyra raka och vände till vinst 25-23.

– Andra halvlek präglas av kamp och dueller sen i slutet har vi inte marginalerna på vår sida. Det är stolpskott, inspel på fötter och sen slinker de plötsligt igenom. Det hade kunnat gå hur som helst, säger Axnér till SVT Sport.

Landslagsveteranen Nathalie Hagman gjorde sex av de svenska målen och står nu noterad för 17 mål på tre matcher.

Då Sverige, Norge och Danmark slog varandra har gruppen blivit ett rejält getingbo som kan komma att avgöras på målskillnad, då alla står på samma poäng. Eftersom Sverige (+5) har bättre målskillnad än Danmark (+1) har man fortfarande allt i egna händer för en viktig andraplats i gruppen. Går resultaten vägen kan man också vinna gruppen men Norge leder på elva plusmål. Sverige har Slovenien och Sydkorea kvar att möta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet