Karl Wallinius inför OS-debuten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karl Wallinius får chansen när klubbkamraten Erik Johansson missar OS på grund av knäskada. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

”Doldisen” Karl Wallinius ska ersätta skadade storskytten: ”Känner ingen press”

Uppdaterad
Publicerad

Storskytten Erik Johansson skadades och missar OS.

Då får klubbkompisen Karl Wallinius chansen att kliva fram på allvar.

– Jag känner ingen press, laget är ju en maskin, säger han till SVT Sport.

De är klubbkamrater i tyska Kiel, de spelar på samma position och har skyttet som främsta egenskap. Men 25-årige Karl Wallinius har alltid fått stå bakom Erik Johansson i landslaget – tills nu när Johansson opererats i knät och missar OS.

– Det är jättekul att få speltid såklart, säger Wallinius efter genrepet mot Egypten där han gjorde tre mål.

OS i Paris 2024

Karl Wallinius spelade för Lugi innan han blev proffs i franska Montpellier innan han gick till Kiel. Han har fått lite speltid i EM 2022 och 2024 men nu får han en betydligt större roll i landslaget.

Två uppställningar

Wallinius spelar vänsternia tillsammans med Felix Claar och Lukas Sandell i en av Sveriges två uppställningar på nio meter. Den andra består av Jonathan Carlsbogård, Jim Gottfridsson och Albin Lagergren. Mot Egypten spelade de ungefär halva matchen var och så kan det bli i OS också.

– Vi är väldigt nöjda med att ha två uppställningar, säger förbundskapten Glenn Solberg till Max. Vi har så många bra spelare och vi vill utnyttja hela truppen. Det är ett långt mästerskap och vi vill ju vara bäst i match 6, 7 och 8 (kvartsfinal och framåt).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet