Olivia Löfqvist

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olivia Löfqvist kliver in i laget. Foto: Mikaela Landeström/TT

Inkallade Olivia Löfqvist får OS-chans som mittsexa efter skadorna: ”Gillar att smälla på”

Uppdaterad
Publicerad

Mästerskapsdebutant – och direkt inkastad i hetluften i ett olympiskt spel. Mittsexan Olivia Löfqvist, som ersätter skadade Sofia Hvenfelt, blir nu en viktig kugge i Tomas Axnérs landslag:
– Vi tappar lite, men vi har förtroende för att Olivia ska klara det, säger förbundskaptenen.

OS fick ett abrupt slut för mittsexan Sofia Hvenfelt som tvingades lämna den svenska OS-truppen efter en knäskada mot Norge i premiären.

I går blev det klart att Olivia Löfqvist, reserv som har bott med laget i OS-byn, skrivs in i truppen och är spelklar i söndagens match mot Tyskland.

OS i Paris 2024

– Jag har inte blivit nervös än, men det kommer säkert, säger Löfqvist som under lördagsförmiddagen mötte pressen i ett regnigt Paris.

Hör Löfqvist inför debuten i spelaren ovan

”Gillar att smälla på”

Olivia Löfqvist spelar till vardags i norska Storhamar, som är regerande European League-mästare.
– Jag gillar att smälla på och spela med mycket energi och attityd och ta stora roller.

Tappat två mittsexor

Tomas Axnér har nu tappat två mittsexor inför och under OS. Först Anna Lagerquist inför spelen, och nu hennes ersättare Sofia Hvenfelt.

– Det var väldigt väldigt tråkigt, inte minst för Sofia själv som behöver lämna oss nu redan efter en match och det är också ett tapp för oss försvarsmässigt.

– Men nu får vi in Olivia som jag tycker passar väldigt bra in i vårt försvarsspel och kan ta höjd offensivt och som också har varit med på hela förberedelsen.

Strömberg är redo

I matchen mot Norge klev Carin Strömberg in och spelade mittsexa efter Sofia Hvenfelts skada och Linn Blohms utvisning.

– Jag är redo att hoppa in när det behövs. Men nu kommer Olivia in i truppen och min primära position är mittnia, säger Carin Strömberg.

– Carin är en niometersspelare och Olivia är en mittsexa som har vunnit Europacupen så hon har absolut fullt förtroende framför Carin som mittsexa offensivt. Sen skulle man spela med två mittsexor i ett spelval, och en av mittsexorna är utvisad så är Carin det bästa alternativet att stoppa in där, säger Tomas Axnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet