Frankrike kollapsade – Norge världsmästare

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike kollapsade i VM-finalen mot Norge.

Efter en total överkörning i andra halvlek vann Norge med 29-22.

– Vi är orädda och gör en sinnessjuk prestation, säger Henny Reistad till Viaplay.

VM-finalen såg ut att bli en fransk maktdemonstration. Mot slutet av första halvlek ledde OS-mästaren med 16–10 mot Norge.

Men sedan kom kollapsen. Frankrike släppte in fyra raka mål, 16–16, och i andra halvlek gick Norge i från. Slutresultatet blev 29-2 och det norska VM-guldet är ett faktum.

– Det har varit väldigt många konstiga resultat under turneringen, och vi visste inte riktigt var vi stod. Sedan går vi ut i finalen och visar exakt var vi står, säger unga stjärnan Heeny Reistad som i och med segern tog sitt första VM-guld.

Reistad symboliserade den norska vändningen i andra halvlek. Hon satte Norges ledningsmål, 19-18, och hade då gjort fyra mål på sex minuter.

Solberg storspelade

En nyckelfaktor i vändningen var målvakten Silje Solberg som storspelade i andra halvkek. Hon höll tätt i målet under elva minuter i sträck.

Detta är fjärde gången Norge tar VM-guld. Senast de vann var 2015 och innan det 2011 och 1999.

Bronset gick till Danmark som besegrade Spanien med 35-28. De tog därmed sin första medalj på åtta år.

Sverige åkte ut i kvartsfinal mot Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.